Vágólapra másolva!
Hátrahagyva a fővárosi mindennapokat, Kiss Péter Pál másfél hónapja otthon van szülőfalujában, a Baranya megyei Nagyvátyon. A kajakos élete tavaly rengeteget változott, először Európa-bajnokságot nyert, majd vb-aranyérmet szerzett Szegeden, így az év férfi parasportolójának választották. Valósággal "robogott vele a vonat" Tokió felé, amikor jött a koronavírus, és haza kellett költöznie. Most csak két hetente tud vízre szállni, de elszántsága semmit sem változott.

A versenyző 2019-ben, 16 évesen a semmiből jött, és mindent vitt a parakajakosok KL1-es kategóriájában. De életét nemcsak a sportolói siker változtatta meg gyökeresen, hanem a budapesti középiskola is, amelyben tavaly ősszel kezdte meg tanulmányait. Kollégiumba költözött, és a tanulás mellett minden nap edzésre járt a Honvédba, a járványügyi-helyzet azonban alaposan átírta a mindennapjait.

- mondta Kiss Péter.

Kiss Péter Pál csak kéthetente tud vízre szállni Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Ha zárva van a kollégium, és nincs éppen edzőtábor, akkor Budapesten csak ismerősöknél tudok aludni, de ez hosszú távon nem lehetett megoldás, nem akartam senkinél sem ott ragadni. Most itthon vagyok a családommal, elsősorban szárazföldi edzéseim vannak, mellette próbálok tanulni, de kissé nehéz a kettőt összeegyeztetnem" - beszélt mindennapjairól a magyar szövetség hivatalos oldalának.

A tavalyi év parasportolója vízre szállni segítség nélkül nem tud. Edzője, Pruzsina István két hetente autóba ül, viszi a hajót, lapátot és edzést tart a helyi, alig 600 méter hosszú horgásztavon.

Tokió elhalasztásával kapcsolatban - a legtöbb éremesélyes versenyzőhöz hasonlóan - a legjobb magyar parakajakosnak is vegyesek az érzései, pedig még csak a múlt héten ünnepelte 17. születésnapját.

Kiss Péter Pál arra készült, hogy idén nyáron lemegy a paralimpia Forrás: ADAM Szabo-Jilek/Szabo-Jilek Adam

"Januárban a vállizületemből letört egy porc, be is vérzett, szerencsére a halasztás miatt most volt időm arra, hogy teljesen kigyógyuljak ebből a sérülésből.

Másrészt viszont arra készültem, hogy idén nyáron lemegy a paralimpia, és jövőre többet koncentrálhatok majd a tanulásra, így 2021-ben sem lesz könnyű évem.

Szeretek itthon lenni Nagyvátyon, végre a családommal lehetek, az edzettségemet próbálom szinten tartani, de kicsit hiányzik a pörgős pesti élet, azt is megszoktam már. Remélem, hogy amikor újra nekivágunk a kemény munkának, akkor meglesz még az erőm, és ki tudjuk hozni a mostani helyzetből a legtöbbet. A tervek szerint május végétől újra Dunavarsányban fogok készülni, azt pedig nagyon várom már" - tette hozzá 2019 legjobb férfi parasportolója.