Megélhetése miatt biciklivel hord ételt az olimpiai ezüstérmes sportoló

food Horizontal, Miyake Ryo, Mijake Rjó
Mijake Rjó olimpiai ezüstérmes vívó ételkiszállítással próbálja magát fitten tartani és biztosítani megélhetését
Vágólapra másolva!
Mijake Rjó olimpiai ezüstérmes vívó ételkiszállítással próbálja magát fitten tartani és biztosítani megélhetését addig, amíg újra elkezdődhet a felkészülés a tokiói nyári játékokra.

A japán tőröző 2012-ben, Londonban volt második a férfi csapattal és eredménye miatt rendelkezett szponzorokkal a mostani olimpiai ciklusban is, de - mint fogalmazott - a játékok halasztása után, a versenyek felfüggesztésével nem tudta volna nyugodt lelkiismerettel elfogadni a pénzt, ezért kérte a támogatások felfüggesztését.

"Egyelőre nem tiszta, hogyan, milyen körülmények között leszek ismét olimpikon. Úgy gondoltam, kissé arcátlan lenne ebben a helyzetben támogatást elfogadni" - nyilatkozott újságíróknak.

Mijake Rjó olimpiai ezüstérmes vívó ételkiszállítással próbálja magát fitten tartani és biztosítani megélhetését Forrás: AFP/Philip Fong

A koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében jelenleg nem tud vívóteremben készülni, ezért olyan munkát keresett, amellyel amellett, hogy eltartja magát, fitt maradhat. Az Uber Eats alkalmazásában saját kerékpárral szállítja ki a rendeléseket, és bár csak napi 2000 yen (6000 forint) körül van a bevétele, megtakarításaiból fenn tudja tartani magát. Mint mondta, a fertőzéstől nem fél, mert kevés a közvetlen kontaktus, és ha a biztonsági előírásokat betartja, kicsi az esélye annak, hogy megbetegedjen.

A 29 éves Mijake egyelőre nem tudja, mikor ragadhat ismét fegyvert és mikor edzhet újra együtt a társaival.

"A vívás olyan sportág, amely nem igazán illeszkedik a mostani viszonyokhoz, mivel nem tudunk úgy edzeni, hogy ne legyünk másokkal összezárva" - mondta a tőröző, aki ugyanakkor az újrakezdést csak akkor tudja elképzelni, ha már mindenki "szabadon, aggodalom nélkül" készülhet.