Erős kihívókat kapott az olimpiai bajnok rúdugró a kerti versenyre

Katerina Stefanidi, rúdugrás
6026222 29.09.2019 Greece's Katerina Stefanidi competes during the woman's pole vault women's final competition at the World Athletics Championships, in Doha, Qatar. Grigory Sysoev / Sputnik
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) kezdeményezésére szombaton a riói olimpiai bajnok görög Katerina Sztefanidi, a kétszeres amerikai fedett pályás bajnok Katie Nageotte és a Nemzetközösségi Játékokon 2018-ban győztes kanadai Alysha Newman méri össze erejét a kerti rúgugró versenyen.

A WA a klasszikus versenyek koronavírus-járvány miatti szüneteltetése miatt találta ki a "The Ultimate Garden Clash" (A Végső Kerti Összecsapás) fantázianevű sorozatot, amely május 3-án a férfiak között debütált. A szabályok szerint a három sztárnak a saját környezetében fél órán belül a lehető legtöbbször kellett átugrania az öt métert. Akkor a svéd Armand Duplantis és a francia Reynaud Lavillenie holtversenyben nyert, az amerikai Sam Kendricks pedig harmadikként zárt, 36-36, illetve 26 sikeres kísérlettel.

A versengés végén a WA megpróbálta rábeszélni a holtversenyes atlétákat a háromperces túlórára a döntés érdekében, ám a 33 éves Lavillenie fáradtságra és sérülésveszélyre hivatkozva nem vállalta a folytatást. Duplantis azért a biztonság kedvéért még ugrott egyet, de azt már nem írták jóvá neki.

Katerina Sztefanidi, a női rúdugrás 2016-os olimpiai bajnoka Forrás: Sputnik via AFP/Grigory Sysoev

A nemzetközi szövetség csütörtöki közleménye szerint a női verseny résztvevői bíznak abban, hogy legalább annyit tudnak ugrani, mint a férfiak a megadott idő alatt, vagy még meg is javíthatják eredményüket.

A szombati versenyen a léc négy méteren lesz, mivel azonban a résztvevőknek a saját otthonukban nem áll rendelkezésükre minden szükséges eszköz, ezért a helyi edzőközpontban ugranak majd közép-európai idő szerint 18 és 19 óra között.

Sztefanidi Athénban, Nagoette a georgiai Mariettában, Newman pedig az ontariói Boltonban vesz részt a speciális "kerti partin".

A férfiak versenyét három különböző platformon mintegy 250 ezer szurkoló követte végig élőben, 24 órán belül pedig több mint 90 országból összesen több mint egymillióan néztek bele.

" - mondta Sztefanidi.

Szerinte a versenykiírás alapján igenis lehetséges egyénileg vagy csoportosan jobb eredményt elérniük. Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke nagyon kreatívnak tartja az ötletet és egyúttal köszönetet mondott a résztvevőknek.

" - tette hozzá.