Abakumova visszatérne, miután lejárt az eltiltása

88994798 Mariya Abakumova Horizontal
Russia's Mariya Abakumova competes in the women's javelin throw final of the 2009 IAAF Athletics World Championships on August 18, 2009 in Berlin. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS (Photo by ADRIAN DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Vasárnap lejárt az olimpiai ezüstérmétől és világbajnoki címétől is megfosztott Marija Abakumova négyéves büntetése, amelyet doppingolásért kapott az orosz gerelyhajító.

Az atléta azt mondta, hogy teljes erejével a visszatérésre készül, bár hozzáfűzte, hogy gondot okoz számára a pénzdíjak visszafizetése, amelyeket az utóbb érvénytelenített versenyeredményeiért kapott.

A 34 éves Abakumova a pekingi és londoni olimpiai tesztek újraelemzése nyomán, évekkel később bukott meg, és kellett megválnia a 2008-as ötkarikás játékokon szerzett ezüstérmétől, továbbá a 2009-es vb-bronzérmétől és a 2011-es világbajnoki aranyától egyaránt.

Ugyancsak törölték a 2012-es olimpián elért tizedik helyezését.

Eltiltása ellen fellebbezett, de beadványát a nemzetközi Sportdöntőbíróság elutasította.

"A kizárás véget ért, és szeretnék visszatérni a sportba, most már jó fizikai és mentális állapotban vagyok. De ahhoz, hogy újra megkapjam a lehetőséget a versenyzésre, számos kérdést meg kell oldanom, elsősorban adósságaim rendezését" - mondta Abakumova, akinek gyűjteményében megmaradt a 2013. évi világbajnokságon kiérdemelt bronzérem.