Vágólapra másolva!
Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke szerint a járványhelyzet elmúltával komoly gondba kerülhetnek a hazai klubok a növekvő költségek miatt.

A MÚSZ vezetője az M1 aktuális csatornának csütörtökön elmondta, előzetes információi szerint az uszodák üzemeltetői több helyen "brutál mértékű áremelésbe kezdenek" a korlátozó intézkedések feloldása után.
"Ezáltal sok helyen lehetetlenné fog válni a tagszervezeteink számára az edzéslátogatás, mert akár több tízmillió forintos emelkedés is várható egy-egy egyesület vízfelületbérlése kapcsán" - mondta a sportvezető. Hozzátette, keresik a megoldást, aminek részeként mintegy 150 polgármesternek és üzemeltetőnek küldtek levelet.

Wladár Sándor szerint a magyar úszósportot komoly visszaesés fenyegeti Forrás: Koncz Márton

"Az uszodák üzemeltetési költsége igen magas, így bizonyos mértékű áremelést el tudok fogadni, de az elmúlt években, évtizedekben nem ilyen berendezkedés volt" - utalt a várhatóan jelentősen növekvő bérleti díjakra Wladár, aki szerint a magyar úszósportot évtizedes visszaesés is fenyegetheti.

- fogalmazott az elnök.

A MÚSZ első embere az idei rövidpályás világbajnokság elhalasztása kapcsán kiemelte, ezzel a lépéssel az összes 2020-as világversenyt törölték, ami nagyon nehéz helyzetet teremt mind az úszóknak, mind edzőiknek, hiszen nehéz úgy motiválniuk magukat, hogy nem tudják, mire készülnek. Éppen ezért a MÚSZ tervei között szerepel magyarországi pénzdíjas versenyek rendezése, illetve ősszel szeretnének felnőtt és korosztályos országos bajnokságokat is tartani, hogy "legyen cél a versenyzők előtt".

Wladár azt is elmondta, hogy mivel az idei felkészülési feltételek nem azonosak - vannak, akik 8-10 hete nem láttak vizet - már készül a támogatási rendszer átdolgozása: eszerint a jövő évre szánt 600 millió forintos támogatás elosztásánál a 2020-as helyett a 2019-es eredményeket vennék figyelembe, mert nem szeretnék, hogy bizonyos tagszervezetek igazságtalanul kerüljenek előnybe vagy hátrányba.