Társoldalunk:

Alaszkában rostokol a márciusban véget ért Iditarod győztese

2020.05.25. 13:02

Több mint két hónapja nem tud hazajutni Alaszkából az idei Iditarodnak, a világ egyik legkeményebb kutyaszánversenyének norvég győztese a járványügyi korlátozások miatt.

A 47 éves Thomas Waerner március 17-én szelte át a verseny célvonalát a nyugat-alaszkai Nome-ban, csaknem 9 és fél nap alatt teljesítve az 1600 kilométeres távot. A férfi és 16 kutyája azóta Alaszkában rostokol az utazási korlátozások miatt. "Nagyon szeretem Alaszkát. Tényleg álmaim helye, de otthon vár a családom" - mondta Waerner, akit felesége, öt gyermeke és 35 szánhúzókutya vár odahaza Torpában.

A férfi a tervek szerint június elején fog tudni hazarepülni a fairbanksi székhelyű Everts Air Cargo légitársaság jóvoltából. A cég a norvégiai Solában működő Légitörténeti Múzeumnak készül eladni egy DC-6 repülőgépet, az 1950-es évek egyik klasszikus darabját. A két fél a héten véglegesíti a megállapodást. "Gyakorlatilag stoppolni fogunk. A gép Norvégiába megy és elvisznek minket. Hatalmas szerencsénk van" - mondta Waerner. A hajtó megjegyezte, hogy miután hazaért, valószínűleg az "igen, drágám" lesz a válasza mindenre, tekintettel arra, hogy a felesége most egyedül gondoskodik a 35 kutyáról és a gyerekekről, miközben állatorvosként dolgozik.