Pekingben már svájci lesz az orosz sífutó

World Cup Ski Competitions. 10th Stage. Trianing Sessions. VERTICAL SQUARE FORMAT
2559079 Russia, Rybinsk. 01/22/2015 Ilya Chernousov (Russia) training before individual races during the 10th stage of the World Cup Ski Competitions in Rybinsk. Evgeny Biyatov/Sputnik
Vágólapra másolva!
A 2014-es, szocsi ötkarikás játékokon bronzérmes Ilja Csernouszov orosz sífutó a 2022-es, pekingi téli olimpián már svájci színekben indulhat.

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) jóváhagyta a 33 éves sportoló állampolgárság-cseréjét, aki 2016 közepétől nem szerepelt az orosz válogatottban. A váltást megkönnyítette, hogy Csernouszov felesége, az olimpiai ezüstérmes sílövő Selina Gasparin svájci, s a pár két lánygyermeket nevel.

A 2011-ben vb-bronzérmes Csernouszov hat éve az 50 kilométeres számban végzett harmadikként, de még olimpiai bajnokká is előrukkolhat - a CAS döntésétől függően. A nemzetközi Sportdöntőbíróság a régóta húzódó ügyben még nem tárgyalta annak a két, egyformán orosz sífutónak a fellebbezését, akik Szocsiban Csernouszov előtt végeztek, ám utóbb doppingolással vádolták meg őket, s mind az aranyérmes Alekszandr Legkovot, mind az ezüstérmes Makszim Viljegzsanyint diszkvalifikálták, majd 2017 novemberében örökre eltiltották.