Vágólapra másolva!
Az országúti kerékpárosok koronavírus-járvány miatt átalakult idénye csökkenti Mark Cavendish esélyeit arra, hogy elinduljon a Tour de France-on.

A 2011-ben világbajnok sportolónál 2017-ben Epstein-Barr vírust diagnosztizáltak, azóta egyetlen részsikere sincs a háromhetes körversenyeken. Csapata, a Bahrain-McLaren vezetője, Rod Ellingworth februárban leszögezte:

Cavendishnek nincs bérelt helye a Tour-keretben, az indulást azzal tudja kiharcolni magának, ha a francia körversenyt megelőző World Tour-viadalokon szakaszgyőzelmeket gyűjt.

Ezt azonban jelentősen megnehezíti a kialakult helyzet, hiszen a márciusi - a koronavírus-járvány miatt lerövidített - Párizs-Nizza volt a legutóbbi elitkategóriás országúti viadal, amelyet megrendeztek. Az idény pedig a tervek szerint augusztus 1-jén folytatódik, míg a Tour de France-t augusztus 29. és szeptember 20. között rendezik.

Cavendish-nek nincs bérelt helye a keretben Forrás: Belga via AFP/Yuzuru SUNADA/Yuzuru Sunada

"Mivel kevés versenyt rendeznek a Tour előtt, így Cavendishnek alig áll rendelkezésére idő ahhoz, hogy bizonyítsa, ismét megfelelő formában van" - mutatott rá Ellingworth csütörtökön.
Ellingworth rámutatott, csapata az összetett győztest illető sárga trikóért kíván harcba szállni a francia háromhetes viadalon, ám ez szerinte nem akadályozná meg a 35. születésnapját egy hete ünneplő brit sprintert, hogy tovább üldözze Eddy Merckx rekordját:

pályafutása során harminc etapon ért célba elsőként a Touron, ezzel második az örökrangsorban a 34-szer győztes legendás belga versenyző mögött.

"Technikailag az egyik legjobb sprinter a világon, és már számos alkalommal bizonyította, ha jó formában van, felvezető vonattal és anélkül is képes a sikerre" - fogalmazott a csapatvezető. Hozzáfűzte: Cavendish nagy értéke a csapatnak eltökéltsége és céltudatossága miatt.