Társoldalunk:

Külön rendezik az olimpia és a paralimpia ünnepségeket

2020.06.03. 17:51

A tokiói nyári ötkarikás játékok szervezői elvetették, hogy a jövő évi olimpia és paralimpia nyitó- és záróünnepségeit közösen tartsák meg - jelentette a Kyodo japán hírügynökség.

Az együttes ceremóniák ötlete annak kapcsán merült fel, hogy a koronavírus-járvány miatt a sportvilág egy évvel elhalasztott nagy eseményének amúgy is roppant magas költségei még tovább emelkedtek, a közös ünnepségek révén viszont - hangoztatták az ötlet támogatói - mintegy 119 millió dollárt lehetne megtakarítani. A tokiói szervezőkhöz hasonlatosan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) is a külön ünnepségek mellett tört lándzsát.

Fő érvként a logisztikai nehézségeket hozták fel, így azt, hogy a paralimpiai versenyeket jóval az olimpia után rendezik, s a paralimpiai sportolóknak sokkal korábban kellene eljutniuk Japánba csak azért, hogy részt vegyenek az ünnepségeken. A "közösködés" amellett a televíziós közvetítési jogok oldaláról is nehézségeket támasztott volna. A 2021-re halasztott olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart, míg a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.