Meghalt az olimpiai bajnok magyar párbajtőrvívó

Kulcsár Győző; Bárány Árpád; Gábor Tamás; Kausz István; Sákovics József;  B. Nagy Pál, magyar párbajtőr válogatott
Budapest, 1962. július 4. Sákovics József, Kausz István, Bárány Árpád, Gábor Tamás, Kulcsár Győző és B. Nagy Pál (b-j), a Buenos Aires-i vívó világbajnokságra készülő magyar párbajtőr válogatott tagjai. MTI Fotó: Petrovits László
Vágólapra másolva!
Hosszan tartó betegség után 87 éves korában elhunyt Kausz István olimpiai bajnok párbajtőrvívó. A sportember szerda délután bekövetkezett haláláról a család nevében unokaöccse, a szintén orvos Tállay András tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottságot.

Kausz István 1932. augusztus 18-án született Budapesten. A Vasas SC, a Bp. Haladás és az OSC sportolója volt, kezdetben öttusázott, de kiugró sikereit párbajtőrvívásban érte el 1957 és 1965 között. Világbajnok lett egyéniben 1962-ben, Buenos Airesben, csapatban azonban már három évvel korábban, 1959-ben, Budapesten győzött. Vb-kről még két ezüstöt és egy bronzot hozott haza csapatban, emellett főiskolai világbajnok és Universiade-győztes.

Budapest, 1962. július 4. Sákovics József, Kausz István, Bárány Árpád, Gábor Tamás, Kulcsár Győző és B. Nagy Pál (b-j), a Buenos Aires-i vívó világbajnokságra készülő magyar párbajtőr válogatott tagjai Forrás: MTI/Petrovits László

A kétszeres olimpikon pástra lépett Rómában is, 1960-ban a csapattal negyedik lett, de az igazán nagy sikert 1964-ben Tokió hozta el a számára, ahol Bárány Árpád, Gábor Tamás, Kulcsár Győző és Nemere Zoltán társaságában a válogatottal aranyérmet nyert.

Amint arra az olimpia.hu oldal emlékeztet, Kausz István már sportolói pályafutása idején orvosi diplomát szerzett, később a KSI, majd a magyar úszóválogatott orvosaként tevékenykedett, Szöul és Peking között hat nyári olimpián volt az egészségügyi csapat tagja.

Budapest, 2004. április 2. Benedek Ferenc öttusa mesteredző, Boskovics Jenő, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke és Kausz István világ- és olimpiai bajnok párbajtőröző, az úszóválogatott orvosa Forrás: MTI/Kovács Attila

Teljesítménye elismeréseként többek között megkapta a MOB Érdemérmet (2002) és a MOB Fair Play Életműdíjat (2015). Kausz István a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja volt.