Isztambul megpályázhatja a 2032-es nyári olimpia rendezését

Istanbul 2020 Sports Director Alp Berker Istanbul 2020 Bid Chairman Hasa PRESS CONFERENCE Buenos Aires Argentina TURKEY Olympics HORIZONTAL
Istanbul 2020 Bid Chairman Hasan Arat speaks during the press conference on Friday, September 6, 2013 in Buenos Aires, Argentina. Turkey will find out on Saturday if Istanbul has been selected to host the Olympics in 2020. The decision will be made by International Olympic Committee (IOC) on the first of a three-day meeting in Buenos Aires. Both Turkey's rivals for the Olympics, Japan and Spain, have hosted the games before, Tokyo in 1964 and Barcelona in 1992. Aykut Unlupinar - Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Hasan Arat, a Török Olimpiai Bizottság alelnöke szerint itt a remek alkalom, hogy Isztambul jelezze, megrendezné a 2032-es nyári olimpiai és paralimpiai játékokat.

Arat volt a sikertelen 2020-as pályázat (ott az utolsó fordulóban nyert Tokió 60-36-ra) irányítója is, és most is amondó, hogy a játékok tökéletesen illenek a "a gyönyörű országhoz és annak fiatal népességéhez".

"Hiszem, hogy Törökországnak nem szabad feladni az olimpia rendezésének ambícióját. Sőt, Isztambulnak meg kellene pályáznia a 2032-es rendezést" – jelentette ki határozottan Arat.

A sportvezető szerint az ország bizonyította rátermettségé a koronavírus-járvány elleni harcban, valamint megépült már az új repülőtér és egy gyorsvasút is, illetve a kormánynak határozott szándéka van számost további infrastrukturális beruházásra, melyek elengedhetetlenek egy sikeres pályázathoz.

Hasan Arat szerint a két kontinenst összekötő nagyvárosban minden adott a sikeres olimpiához Forrás: Anadolu Agency via AFP/Aykut Unlupinar

A város sportlétesítmények terén is remekül áll, csak nagy stadionból van legalább kettő, a Vodafone Park és az Atatürk Stadion, előbbiben az Európai Szuperkupát rendezték meg 2019 augusztusában, utóbbiban pedig a Bajnokok Ligája döntőjét rendezhetik meg az UEFA 2020-ban.

A törököknek egyelőre két lehetséges riválissal kell számolniuk, igaz még sem az ausztráliai Queensland, sem az indonéz főváros, Jakarta nem jelezte hivatalosan rendezési szándékát.