Társoldalunk:

Szerdán dől el a US Open tenisztorna sorsa

2020.06.09. 19:22

Szerdán dől el, hogy a koronavírus-járvány ellenére megrendezik-e idén az amerikai nyílt teniszbajnokságot.

A férfi tornákat szervező ATP aznap tájékoztatja a helyzetről a játékosokat egy virtuális konferencia keretében, melybe a US Open egyik vezető tisztségviselőjét is bekapcsolják.

A múlt héten a New York Times arról írt, hogy az augusztus 31-re kiírt Grand Slam-verseny előtt ugyancsak New Yorkban kerülhet sor - egyfajta főpróba gyanánt - a szintén augusztusra tervezett cincinnati tornára is.

Rafael Nadal és Novak Djokovic sem szeretne részt venni a US OpenenForrás: AFP/Filippo Monteforte

A nemzetközi teniszidény márciusban állt le a koronavírus-járvány miatt, és leghamarabb július végén folytatódhat.

  • A US Openről egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy zárt kapuk mögött rendezik meg a viadalt.
  • A nemrég felmerült ötletek alapján az edzésekre érkező játékosok nem használhatnák az öltözőket, hanem a tréning után rögtön visszatérnének a repülőtér közelében lévő hotelbe. Ezt nem hagyhatnák el a torna alatt, és Manhattanbe sem utazhatnának be.
  • Ha a férfi teniszezők kérik, előfordulhat, hogy csak két nyert szettig tartanak az ő mérkőzéseik is.
  • A találkozókon előnyben részesülne a sólyomszem-technológia, kevesebb vonalbíró dolgozna a pályákon, és csak felnőtt labdaszedőket alkalmaznának.

A játékosokat Párizsban, Bécsben, Frankfurtban, Buenos Airesben és Dubajban "gyűjtenék össze", majd - negatív vírusteszt esetén - charterjáratokkal juttatnák el New Yorkba. A Queens negyedben lévő helyszínen aztán naponta ellenőriznék a testhőmérsékletüket és tesztelnék őket.

A legjobbak közül a világelső Novak Djokovic és a második Rafael Nadal már jelezte, hogy a rendkívül szigorú óvintézkedések miatt valószínűleg nem indul a US Openen.

Egyelőre azonban az is bizonytalan, hogy az országonként eltérő karantén-intézkedések miatt összejön-e elegendő teniszező New Yorkban és hogy előzőleg 14 napos izoláció vár-e rájuk. A keleti parti metropolisz a járvány egyik legnagyobb gócpontjának számít az Egyesült Államokban.