Világ- és Európa-rekordok dőltek meg a Lehetetlen Játékokon - videó

Karsten Warholm, atlétika
Karsten Warholm of Norway competes in the men 300m hurdles event during the Impossible Games 2020 at the Bislett Stadium in Oslo on June 11, 2020. (Photo by Cornelius Poppe / NTB Scanpix / AFP) / Norway OUT
Vágólapra másolva!
A norvég sztárok kitettek magukért, világcsúcsot és Európa-csúcsot futottak csütörtök este Oslóban, ahol a hagyományos atlétikai Gyémánt Liga-verseny helyett az úgynevezett "Lehetetlen Játékokat" rendezték meg.

A zárt kapus viadalon a jelenlegi két legjobb norvég atléta emlékezetes estét produkált.

A férfi 400 m gát világbajnoka, Karsten Warholm 300 gáton egyedül futva is megdöntötte saját, 34.26 másodperces világcsúcsát,

méghozzá nem is kevéssel, ugyanis 33.78 mp-nél állította meg az órát.

Rögtön az ő futását követte a 2000 méteres csapatverseny, melyen az Ingebrigtsen-fivérek két honfitársukkal kiegészülve "csaptak" össze a Nairobiban rajtoló kenyai különítménnyel, melyben az 1500 méter tavalyi és 2017-es világbajnoka, Timothy Cheruyiot és Elijah Manangoi is szerepelt. A futás a norvégoknak sikerült sokkal jobban, s ahogy az várható volt, közülük is a 19 éves, kétszeres Európa-bajnok Jakob villogott és 4:50.01 percre javította - a viadalon televíziós kommentátorként közreműködő - Steve Cram 1985 óta fennálló Európa-rekordját.

A norvég csapat fölényére jellemző, hogy amíg Jakob, Henrik és Filip Ingebrigtsen is 5 percen belüli eredménnyel ért célba, addig a kenyaiaknál a legjobb, Timothy Cheruiyot 5:03.05-öt produkált. A csapatok között a három legjobb összideje döntött.

A viadalon férfi rúdugrást is rendeztek, azt is rendhagyó módon, az idén világcsúcsokat ugró svéd Armand Duplantis ugyanis az oslói stadionban, míg a korábbi rekorder, francia Renaud Lavillenie saját kertjében ugrott. A csatából előbbi jött ki jobban, 5,86 méterrel nyert, a francia világ- és olimpiai bajnok pedig 5,81-gyel lett második.