Zavarosan motyogott a bíróságon a sportvilág egykori hatalmassága

trial athletics Horizontal
Ex-IAAF chief Lamine Diack (C) arrives at Paris' courthouse for his trial over Russia doping scandal on January 13, 2020. - Lamine Diack, the disgraced former head of athletics' world governing body, faces a potential 10-year prison sentence for accepting millions of dollars to cover up tests showing Russian doping. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Bűnösségét továbbra sem ismerte el tárgyalásán, de véleménye szerint szigorúbban kellett volna vezetnie a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF, most WA) a korábbi elnök Lamine Diacknak, akit korrupcióval vádolnak.

A francia fővárosban zajló büntetőeljárás negyedik napján a bíróság elsősorban arra várt magyarázatot, Diack miért tette lehetővé, hogy fia, Papa Massata Diack - aki ellen távollétében zajlik az eljárás, ugyanis Szenegálból nem adják ki a hatóságoknak - több millió dollárt szedjen be, és azoknak csak egy része, mintegy negyede kerüljön az IAAF kasszájába. A szervezet mintegy 46 millió dollár "visszaszerzésében" bízik a bíróságon.

Diack a beszámolók szerint többször is rendkívül halkan, zavarosan beszélt, nem tudott érdemi választ adni a kérdésekre.

A 87 éves szenegáli exsportvezetővel szemben a vád többek között az, hogy körülbelül 3,45 millió eurót kapott orosz sportolóktól - átlagosan "hat számjegyű" összegeket - azért, hogy doppingeseteket titkoljon el. A bíróságon elhangzott, hogy ennek köszönhetően számos orosz atléta indulhatott nagy versenyeken, például a 2012-es londoni olimpián is.
A tárgyalás csütörtökön zárul, a bíró ekkor közli, hogy mikor várható ítélet.