Megdőlt a kerékpáros "Everest-mászás" rekordja

Lachlan Morton
Australian Lachlan Morton of Team Dimension Data celebrates on the podium as most combative rider after the second stage of the Tour De Wallonie cycling race, 167,2 km from Villers-la-Ville to Namur, on Sunday 29 July 2018. BELGA PHOTO LUC CLAESSEN
Vágólapra másolva!
Az ausztrál Lachlan Morton megdöntötte a kerékpáros Everesting rekordját, amely során a lehető legrövidebb idő alatt kell megmászni a Mount Everest magasságának megfelelő 8848 méteres szintkülönbséget - számolt be a cyclingnews szakportál.

Az EF Education First 28 éves profija egy hete már megkísérelte megdönteni az amerikai Keegan Swenson 7:40:05 órás májusi csúcsát, ám akkor Morton a coloradói Rist Canyonnak az előzetesen rosszul dokumentált emelkedése miatt a szükségesnél kevesebbet, 8509 méternyit tekert felfelé.
Ezúttal az 1,6 kilométer hosszú, 11 százalékos átlagmeredekségű emelkedőt 47-szer kellett megmásznia, ám biztosra ment, és a lejtő aljára érve 48. alkalommal is nekivágott. Így 9113 méternyit szintkülönbséget teljesített, a világ - tengerszinttől számítva - legmagasabb hegyének, a Csomolungmának a magasságát pedig 7:29:57 óra alatt mászta meg kerékpárján. Morton háromhetes körversenyen eddig egyszer indult: 2017-ben a Vuelta a Espanán szerepelt. Pályafutása eddigi legnagyobb sikere a utah-i körverseny megnyerése volt 2016-ban.