Társoldalunk:

A Nanushka nyerte a Fehér Szalagot

2020.06.28. 10:54

Bár az időjárási előrejelzések 6-8 csomós erősségű szelet jósoltak, végül nem volt könnyű dolga a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 23. Izsák Szabolcs Emlékverseny – Classic Round résztvevőinek.

A rajtnál és a verseny első szakaszán, a Balatonfüred-Balatonkenese távon nagy különbségeket tapasztalhattak a mezőny tagjai az északi, valamint a déli vízterület közötti szélviszonyok miatt, így alaposan „szétrázódott" a több mint kétszáz hajó. A verseny kiváló felkészülési lehetőség a volt a vitorlázóknak a közelgő Kékszalagra.

A Nanushka nyerte a Fehér SzalagotForrás: --

A balatonkenesei bóját a Nanushka BMW Wallis vette elsőként, de nem lehetett nyugodt a Váradi Szabó János kormányozta hajó legénysége, mert picivel több mint egy perc hátránnyal ott volt mögöttük az MKB-Prospex (Dr. Kaiser Kristóf), valamint két perc lemaradással az RSM2 (Vándor Róbert).

A nyílt többtestű kategóriában, azaz a katamaránoknál végül sikerült a teljes távot (Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Balatonfüred) megrendezni a versenyzőknek és a végső győztes a Balatonkenesén is vezető Nanushka lett, nem egészen egy perccel megelőzve a Siófokon az élen álló MKB-Prospex csapatát. Az abszolút verseny második helye nagyon izgalmas végjáték után dőlt el, ugyanis a Litkey Farkas kormányozta Prevital végül tíz másodperccel maradt le az ezüstérmes pozícióról, és futott be végül harmadikként a versenyen.

A szél gyengülése, kihagyása és bizonytalansága miatt a verseny rendezői úgy döntöttek, hogy a klasszikusok, valamint a mezőny további résztvevői számára a siófoki pályajelnél lesz a befutó, tehát a nyílt többtestű kategóriában és a piros csoportban induló hajókon kívül mindenkinek rövidebb távot kellett vitorláznia. A klasszikusoknál a Lillafüred (Gál András Levente) lett a 2020-as verseny győztese a Sirocco (Cittel Lajos), és a Nemere II. (Láng Róbert) előtt. A Classic Round résztvevői - a hagyományoknak megfelelően - 30 perccel korábban rajtoltak.

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj sárga csoportjába sorolt nem klasszikus hajók között a Király Zsolt kormányozta No1 lett az első, a Tantál (Fazekas Gábor) és a Trentasette (Lacsny Gergely) előtt.
A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 23. Izsák Szabolcs Emlékverseny – Classic Round volt az első a szezon nagyhajós versenyei közül, ahol eredményhirdetést is tartottak, hiszen a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetése, illetve az intézkedések enyhítése erre lehetőséget adott a Magyar Vitorlás Szövetségnek.