Vágólapra másolva!
Edzőinek fizikai és verbális bántalmazása miatt lett öngyilkos egy 22 éves dél-koreai női triatlonos.

A tragédia még a múlt hónapban történt a puszani edzőtáborban, de csak most hozták nyilvánosságra részleteket. A fiatal Csoj Szuk Hjeon - aki a 2015-ös junior Ázsia-bajnokságon bronzérmes volt - a beszámoló szerint éveken át szenvedett az edzői stáb tagjaitól, és hiába jelentette az eseteket a sporthatóságoknak - köztük áprilisban a Dél-Koreai Sport és Olimpiai Bizottságnak is -, nem figyeltek rá, nem történt vizsgálat. Utolsó üzenetében édesanyjától kérte, hogy tárják fel a bűnöket. Csoj naplót vezetett, ebben olvasható volt, milyen súlyosan bántalmazták, ami következtében minden nap sírt. Előkerültek hangfelvételek is az erőszakos cselekményekről, egyszer egyik edzője három napra megvonta tőle az étkezést, illetve hallható egy pofon is.

A 22 éves sportoló a 2016-os felnőtt ob-n negyedik volt, míg tavaly 14., az edzők szerint nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az olimpiai bizottság annyit fűzött hozzá az esethez, hogy áprilisban kapták meg a triatlonos panaszát, az ügy kivizsgálásával pedig egy női nyomozót bíztak meg.
Mun Dzse In köztársasági elnök is megszólalt a tragédia után, és felszólította az illetékeseket, hogy a jövőbeni visszaélések megelőzése érdekében hozzanak szigorú intézkedéseket.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!