Társoldalunk:

Négy évre tiltották el a maratonfutás korábbi világcsúcstartóját

2020.07.03. 17:31

A doppingellenőrzési szabályok megsértéséért négyéves eltiltást kapott Wilson Kipsang, a maratoni futás korábbi világcsúcstartója.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) doppingügyekkel foglalkozó szervezete (AIU) pénteken közölte, hogy a 38 éves kenyai futó 2018 áprilisa és 2019 májusa között négy alkalommal nem felelt meg a holléti nyilvántartás követelményeinek, márpedig a 12 hónapon belüli három ilyen vétségért automatikus eltiltás jár. Az egyik eset 2019. május 17-én történt, amikor Kipsang a doppingtesztet egy közlekedési balesetre hivatkozva mulasztotta el, erről később egy fotót is mellékelt. Azonban kiderült, hogy a felvétel egy 2019. augusztus 19-i balesetről készült. 

Wilson Kipsang a 2018-as Berlini Maraton céljában.Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Az AIU bejelentése szerint a négyéves eltiltás idén január 10-től érvényes - akkor függesztették fel a versenyengedélyét -, az indoklásban a holléti nyilvántartás hiányosságai és az elmulasztott tesztek mellett a hamis bizonyítékok benyújtása és hamis vallomás szerepel. Utóbbiakkal Kipsang "szándékosan félrevezető és hamis információkkal" látta el az AIU-t, ezzel megkísérelte akadályozni és befolyásolni az ellene folytatott eljárást - áll a közleményben.

Kipsangot áprilisban letartóztatták a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom megsértéséért, mivel a kenyai rendőrség szerint a 2012-es, londoni olimpia bronzérmese egy bárban italozott 19 társával Itenben, ahol az atléták szoktak magaslati edzőtábort tartani.

Kipsang pályafutása során megnyerte a New York, a London és a Berlin Marathont is. A világrekordot 2013-ban a német fővárosban aratott diadalakor állította fel, majd egy évvel később honfitársa, Dennis Kimetto ugyanott döntötte meg.