Új célt tűzött ki maga elé a maratoni futás korábbi Európa-rekordere

Sondre Nordstad Moen
(Front L-R) Kenya's Cyrus Rutto, Uganda's Stephen Kissa and Norway's Sondre Nordstad Moen compete in the men's 5000m athletics event at the 2017 IAAF World Championships at the London Stadium in London on August 9, 2017. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)
Vágólapra másolva!
Sondre Nordstad Moen, a maratonfutás korábbi Európa-csúcstartója augusztusban meg szeretné dönteni az egyórás futás kontinentális rekordját.

A 29 éves norvég hosszútávfutó augusztus 7-én lakóhelyén, Kristiansandban vág neki a kísérletnek. A cél a táv 1976 óta fennálló, 20,944 kilométeres csúcsának megjavítása, ezt a holland Jos Hermens tartja.

Sondre Nordstad Moen megjavítani az egyórás futás rekordját Forrás: AFP/Jewel Samad

Moen keddi közleményében azt írta, hogy már a múlt hónapban közel került a rekordhoz, amikor 25 000 méteren javította meg a legjobb európai időt. Akkor a 60 perc leteltekor 241 méterre volt Hermens eredményétől, így most bízik benne, hogy sikerrel jár. Az atlétát az első 10-12 kilométeren iramfutók segítik majd, ám az utolsó 25-30 percet egyedül kell teljesítenie.

Könnyen elképzelhető, hogy Moen javít majd a 44 éves rekordon, mint ahogy az is, hogy az ő csúcsa mindössze egy hónapig lesz csak érvényben. A négyszeres olimpiai bajnok brit Mo Farah ugyanis júniusban jelentette be, hogy szeptember 4-én, a hagyományos brüsszeli Gyémánt Liga-versenyen kísérletet tesz az egyórás világcsúcs (21,285 km, Haile Gebrselassie) megjavítására.

Érdekesség, hogy a maratonfutás esetében ugyanez volt a forgatókönyv: Moen 2017 decemberében 2:05:48 órára javította az Európa-csúcsot, majd Farah 2018 októberében 2:05:11 órás idővel megfosztotta őt a rekordtól.