Csapatot vált a Tour de France négyszeres bajnoka, Chris Froome

cycling Horizontal chris froome
Chris Froome és a megérdemelt pezsgő
Vágólapra másolva!
A szerződése év végi lejártát követően elhagyja az Ineos országúti kerékpáros csapatát a Tour de France-on négyszer győztes Chris Froome, aki az Israel Start-Up Nationhöz igazol.

Már hónapok óta újra és újra felmerültek a 35 éves klasszis távozásával kapcsolatos feltételezések, többek között olyan pletyka is, amely szerint akár az idény közben eligazol. Mint Dave Brailsford csapatvezető a brit istálló honlapján csütörtökön leszögezte: a tervezettnél korábbi bejelentéssel a hosszú ideje keringő találgatásokat kívánják lezárni, ezzel elősegítve, hogy a csapat zavartalanul koncentrálhasson az idény második felére.

"Chris a kezdetek óta velünk volt. Nagy bajnok, számos felejthetetlen pillanatot éltünk át együtt, ám úgy vélem, ez a helyes döntés a csapat és Chris számára is" - fogalmazott Brailsford.

Froome 2010 óta erősíti a - korábban Sky néven futott - csapatot, amelynek színeiben a négy Tour-győzelem mellett a Vuelta a Espanát kétszer, míg a Giro d'Italiát egyszer nyerte meg.

Chris Froome csapatot vált Forrás: AFP/Benoit Tessier

"Rendkívüli volt ez az évtized, számos nagy eredményt értünk el közösen, amelyekre mindig büszkén fogok emlékezni. Várom az izgalmas új fejezetet az életemben, ám előtte még arra fókuszálok, hogy ötödször is megnyerjem a Tour de France-t az Ineosszal" - hangsúlyozta Froome, aki korábban leszögezte: a legtöbbszörös Tour-győztesként kíván visszavonulni, márpedig amennyiben szeptember 20-án Párizsban ismét magára ölthetné a sárga trikót, úgy felzárkózna a négy rekorder, az egyaránt öt-öt sikerrel rendelkező Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault és Miguel Indurain mellé.

Froome távozásában komoly szerepet játszhatott, hogy az Ineosnál még nem tisztázott a kapitánykérdés a Tour de France-on, mivel a csapatban teker Froome honfitársa, a 34 éves Geraint Thomas, aki 2018-ban diadalmaskodott a viadalon, valamint a címvédő Egan Bernal is. A 23 éves kolumbiai versenyző májusban kiemelte: noha tiszteli csapattársait, nem dobja el egy újabb győzelem lehetőségét, és nem áldozza fel magát értük az augusztus 29. és szeptember 20. között sorra kerülő francia körversenyen.

A brit bringás következő állomáshelye a Froome igazolása kapcsán már többször felmerült Israel Start-Up Nation lesz, ahol többéves szerződést ír alá. Az izraeli csapat bejelentése szerint az új kapitány pályafutása végéig lesz a versenyzőjük.

A társtulajdonos Sylvan Adams történelmi pillanatnak nevezte Froome csapatváltását.

"Generációja legjobbja, ő vezeti majd a Tour de France- és Grand Tour-sorunkat. Remélem közösen fogunk történelmet írni, hogy Chris további győzelmeket szerez háromheteseken, és olyan eredményeket ér el, amelyek nyomán joggal tekinthetik majd minden idők legjobb kerékpárosának" - méltatta az új szerzeményt.