Vágólapra másolva!
Rövid ideig úgy tűnt, hogy Noah Lyles, a férfi 200 méteres síkfutás világbajnoka csütörtökön, a nemzetközi szövetség (WA) által szervezett, különleges atlétikai versenyen megdöntötte Usain Bolt világcsúcsát a félkörös távon, ám gyorsan kiderült, hogy az amerikai sztár rossz helyről rajtolt és csak 185 métert futott.

A koronavírus-járvány miatt még mindig nem lehet nemzetközi viadalt rendezni, amit a WA úgy próbál áthidalni, hogy országokon és kontinenseken átívelő megméretéseket szervez. Ilyen volt a csütörtöki is, melyen férfi 200-on Noah Lyles a floridai Bradentonban, a francia Christophe Lemaitre Zürichben, míg Churandy Martina hazájában, Hollandiában futott.

A toronymagas favorit Lyles látványosabban gyorsabb volt riválisainál, a célban pedig - a WA honlapja szerint -

18.90 másodpercnél állította meg az órát, ami 29 századmásodperccel jobb a legendás jamaicai sprinter rekordjánál.

A 22 éves vágtázót a szakemberek képesnek tartják arra, hogy majd javítson a 19.19 mp-es rekordon, ennek ellenére a mostani ideje teljesen valószínűtlennek tűnt, s nem csupán azért, mert elvileg formán kívül és teljesen egyedül kellett futnia, hanem azért is, mert a bradentoni pályán 3,7 méter/másodperces ellenszéllel fújt éppen akkor.

Noah Lyles hitetlenkedik a célban Forrás: AFP/2020 Getty Images/Mike Ehrmann

Az élő közvetítés kommentátora, Steve Cram az eredményt látva azt ismételgette, hogy "ez nem lehet jó", s kevéssel később meg is erősítették ebben a hitében, mivel Amerikából jelezték, hogy Lyles rossz helyről indult el, így 15 méterrel kevesebbet futott. A számot így Lemaitre nyerte 20.65 másodperccel, Martina pedig 20.81-gyel lett második.

Videón az eset:

Az "Ösztönző Játékok" (Inspiration Games) fantázianévre keresztelt versenyen a nők 150 méteres távján a szülés után tavaly visszatért amerikai sztár, a sokszoros olimpiai és világbajnok Allyson Felix (16.81 mp) legyőzte a bahamaiak 400-as ötkarikás címvédőjét, Shaunae Miller-Uibót (17.15 mp) és a svájci Mujinga Kambundjit (17.28 mp). Felix a kaliforniai Walnutban, Miller-Uibo Bradentonban, míg Kammbundji Zürichben futott.

Nyolc versenyszámot rendeztek összesen csütörtökön, melyek közül férfi hármasugrásban a portugál Pedro Pablo Pichardo (17.40 méter) le tudta győzni a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok Christian Taylort (17,27 m).

A számok közül a férfi 100 yard (91,44 méter) üdítő kivételt jelentett, mivel a három induló, a kanadai Andre De Grasse, a francia Jimmy Vicaut és a jamaicaiak 110 gátas olimpiai címvédője, Omar McLeod Bradentonban tényleges versenyt vívott egymással, igaz, egy-egy pályát kihagytak egymás között. A leggyorsabb De Grasse volt 9.68 másodperccel, Vicault 9.72-t, McLeod pedig 9.87-et ért el.