Doppingolt egy utánpótláskorú magyar kajak-kenus

FOTÓ FOTÓTÉMA tárgyfotó FOTÓ ÁLTALÁNOS vizsgálat tabletta étrendkiegészítő
Az étrend-kiegészítő tabletták, melyeket egyre több sportoló fogyaszt
Vágólapra másolva!
Kedden négyéves eltiltást kapott a két Ukrajnából honosított magyar válogatott birkózó, Olejnik Pavlo és Asarin Roman, akik egyaránt doppingvétséget követtek el, szerdán pedig egy magyar kajak-kenus pozitív eredményére derült fény a Magyar Antidopping Csoport összesítéséből, de a sportoló neve egyelőre nem ismert. Csak annyit tudni, hogy egy fiatal, U-23-as korosztályú versenyzőről van szó.

Az esetről egyelőre nem ismertek a részletek, így azt sem lehet tudni, hogy kajakosról vagy kenusról van-e szó, és az sem tudható, hogy férfi vagy női versenyző követte-e el a vétséget.

A szövetség nem is szolgálhat névvel, mert az érvényes kormányrendeletek ezt tiltják, és csak jogerős ítélet után szabad nyilvánosságra hozni a versenyző nevét.

Az étrend-kiegészítő tabletták, melyeket egyre több sportoló fogyaszt Fotó: MTI/Balaton József

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke korábban elmondta, hogy az MKKSZ élére állt a doppingellenes harcnak, és elkötelezett a tiszta sport mellett. Aki nem tartja be a kajak-kenu család szabályait, azt minden eszközzel távol kell tartani a sporttól.

A magyar kajak-kenuban legutóbb 2019 tavaszán volt pozitív minta. Akkor Takács Tamara akadt fenn a doppingvizsgálaton anabolikus szteroiddal. A világ- és kétszeres Európa-bajnok kajakos azzal védekezett, hogy megmérgezték a táplálékkiegészítőjét, végül négyéves eltiltást kapott.