Jönnek a buborékban rendezett sportesemények

Memphis Grizzlies v Los Angeles Lakers GettyImageRank3 SPORT nba BASKETBALL
LOS ANGELES, CALIFORNIA - FEBRUARY 21: Lou Williams #23 of the LA Clippers waits for play against the Orlando Magic at Staples Center on February 21, 2020 in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Harry How/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az, ami már el is kezdődött Orlandóban és augusztusban lezajlik Lisszabonban – az NBA végküzdelmeinek és a labdarúgó Bajnokok Ligája negyed- és elődöntőinek, valamint a döntőnek az egy helyszínen történő megrendezése – bizonyos tekintetben az egy év múlva esedékes tokiói olimpia módszertani főpróbája.

Új fogalommal ismerkedtünk ezen a nyáron a sport világában: bubble, magyarul buborék.

A szó először az észak-amerikai kosárlabda profiliga, az NBA-t illetően merült fel, amikor eldöntötték, hogy az igencsak súlyos egyesült államokbeli vírushelyzetre tekintettel egyetlen helyszínen, a floridai Orlandóban bonyolítják le a márciusban felfüggesztett bajnokság alapszakaszának még hátra lévő mérkőzéseit, valamint a teljes rájátszást.

Nem ám akárhogyan. A liga egy 108 oldalas, végletekig kidolgozott, kötelező protokollt írt elő a csapatoknak, amelyek július 7. és 9. között érkeztek meg a Walt Disney Wold szórakoztató centrumba, ahonnan ki sem tehetik a lábukat a játékosok. Akik addig el sem hagyhatják a szobájukat, amíg 24 óra eltéréssel nem produkálnak két negatív koronavírus tesztet. A csapatokat három hotelben szállásolták el, s egészen extrém feltételeknek kell megfelelniük. Minden játékos kötelezően egy karperecet visel, amely csipogó hangot ad ki, ha a viselője öt másodpercnél hosszabb időt tölt egy másik személytől hat lábnál (183 cm) kisebb távolságban. A nagy közös társalgóban vannak szórakozási lehetőségek, például kártyázhatnak is a játékosok, de a játék végeztével a kártyapaklit ki kell dobni a szemétbe.

A játékosok nem hagyhatják el a „buborék" területét, akiről kiderül, hogy mégis megszegte a szabályt, azt azonnal hazaküldik cserelehetőség nélkül.

A bemelegítő, úgynevezett pre-season-meccseket szerdán elkezdték, az alapszakasz hátra lévő mérkőzéseit – naponta 5-7 összecsapás – július 30-tól augusztus 5-ig bonylítják le, utána kezdődik a playoff, a tervek szerint augusztus 17-én. A döntő kezdete szeptember 30., a vége – ha mind a hét meccset lejátsszák – október 13.

A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőit, elődöntőit és döntőit augusztus 12. és 23. között egy helyszínen, Lisszabonban bonyolítják le, a Benfica (Estadio da Luz) és a Sporting (Estadio José Alvalade) stadionjában, tehát itt is működik a buborék elv, az NBA mintájára. Az viszont e pillanatban még megjósolhatatlan, hogy nézők jelenlétében, vagy zárt kapus meccseken dől el a trófea sorsa. „A portugáliai egészségügyi helyzet dönti majd el, lesznek-e nézők a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcas döntőjén"– szögezte le Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök. A párharcok egyetlen mérkőzésen dőlnek el, nem pedig oda-visszavágós alapon.

Négy nyolcaddöntős párharc még nem dőlt el, ezeket a mérkőzéseket (Barcelona–Napoli, Bayern München–Chelsea, Manchester City–Real Madrid, Juventus–Olympique Lyon) augusztus 7-én, illetve 8-án játsszák le. A Barca 1-1-es döntetlent ért el Nápolyban, a Bayern 3-0-ra győzött Londonban, a City 2-1-re megverte a Realt Madridban, a Lyon pedig 1-0-ra győzött otthon. Ami biztos: nem lesznek nézők, bár a Citynek már az is óriási dolog, hogy az Etihad Stadionban fogadhatja a Madridot, nem pedig semleges pályán.