Társoldalunk:

A MOB elnöke szerint még egyszer nem lehet az olimpiát elhalasztani

2020.07.24. 13:55

"Úgy készülünk, hogy lesz olimpia" – jelentette ki Kulcsár Krisztián. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke utólag is úgy látja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak nem volt más választása, mint a tokiói játékok elhalasztasa, ugyanakkor ez csak egyszeri döntés lehetett. Ha a helyzet súlyosbodna, az újabb halasztás kizárható – akkor törölni fogják a 2020-as olimpiát.

Jó döntés volt márciusban elhalasztani az olimpiát?
Igen. Annál is inkább, mert nem a játékok megrendezése, hanem a törlése volt az alternatíva.

Miként a NOB, a MOB is szinte az utolsó pillanatokig kitartott a rendezés mellett. Mi volt a döntő érv a halasztás mellett?
Egy felgyorsult láncreakció zajlott le. Már márciusban a legkülönbözőbb országokból kaptunk jelzéseket sportolóktól, hogy nem tudnak készülni, végül ez odatorkollt, hogy több nemzeti olimpiai bizottság is jelezte: az eredeti időpontban nem utaznak Tokióba. Végül tehát a NOB elfogadta azt az érvelést, miszerint sok helyen nem voltak adottak a felkészülés alapvető feltételei sem, így idejekorán elengedte az ügyet, még ha a járványhelyzet meg is engedte volna, hogy a szükséges óvintézkedések mellett idén olimpia legyen.

Egy év múlva nem állhat elő ugyanez a helyzet?
A sportélet nagyjából újraindult, és még ha a nemzetközi versenynaptárak egyelőre tervezés alatt is vannak, a sportolók edzenek, már zajlika felkészülés. A NOB-bal egyetemben a tokiói szervezők és a sportolók is várják a jövő évi olimpiát.

Elképzelhető újabb halasztás?
Nem, az alternatíva ebben a helyzetben a törlés. Ám mielőtt kérdezné, már mondom is, hogy nincs B terv. Arra készülünk, hogy lesz olimpia. Megnyugtató híreket kapunk és megnyugtató beszélgetéseket folytatunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a szervező bizottsággal is.

A 2022-es ifjúsági olimpia törlése nem aggasztó jel? Ezt a döntés is a NOB hozta meg, ráadásul a koronavírusra hivatkozva.
Szenegál nem képes ifjúsági olimpiát rendezni 2022-ben, ezzel együtt legyen teljesen világos, hogy a dakari játékok elhalasztása semmilyen összefüggésben nincs a tokiói olimpiával.

A másik elgondolkodtató körülmény a napokban sokat idézett közvélemény-kutatás, miszerint a japánok háromnegyede ellenzi az olimpia megrendezését.
Veszem magamnak a bátorságot, hogy a sajtóhíreket fenntartásokkal fogadjam. Annál is inkább, mert épp most zajlott le a kormányzóválasztás Tokióban, és toronymagasan az a jelölt győzött, aki támogatja az olimpiát.

Milyen tervekkel rendelkezik jelenleg a NOB és a szervezőbizottság, hogyan akarják lebonyolítani az olimpiát?
A terveket jelenleg az határozza meg, hogy az olimpia idején még nem áll majd rendelkezésre vakcina. Ennek megfelelően a mára bevett gyakorlattá vált szociális távolságtartás szabályait alkalmazzák majd a versenyeken, a nézőtereken, de még az olimpiai faluban is.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszél a bizottság tisztújító közgyűlésén a Budapest Kongresszusi Központban 2020. június 20-ánForrás: MTI/Illyés Tibor

Így, ha a csillapuló járvány vagy a vakcina rendelkezésre állása okán mégis más lesz a forgatókönyv, akkor az ennél csak kedvezőbb lehet. A sok nehézség mellett a vírus paradox módon kiköveteli a már régóta hangoztatott igényt is: legyen egyszerűbb, kevésbé költséges az olimpia.

Milyennek ítéli meg a magyar csapat jelenlegi felkészültségét?
Az elmúlt hónapok inkább pszichésen okoztak károkat, de van még egy teljes évünk. A kvalifikáció jelenti most a legnagyobb izgalmakat, és várjuk, hogy ősszel induljanak újra a versenyek.

Gyakorta lehet arról hallani, hogy a magyar sportolók is motivációs problémákkal küzdenek. E téren van teendője a MOB-nak?
Az ilyen jellegű problémákat – ahol vannak – esetileg kell kezelni. Derűlátó vagyok, hogy miként a mindennapi élet természetes módon visszazökken a megszokott kerékvágásba, ugyanez a lelki visszarendeződés megtörténik majd a sportolóinkkal is.