Társoldalunk:

Rióban, mégsem Brazíliában készül az olimpiára a brazil csapat

2020.07.28. 09:34

Rióban alakította ki edzőtáborát a jövő évi tokiói olimpiára a Brazil Olimpiai Bizottság, ám az ország legjobb sportolói nem a híres metropoliszban, hanem egy portugáliai kisvárosban, Rio Maiorban kezdték meg a munkát egy évvel a 2021-re halasztott nyári játékok előtt.

A dél-amerikai országban a koronavírus-járvány hosszú ideje tombol, ami lehetetlenné teszi a sportolók megfelelő felkészülését, a hosszú kényszerszünet pedig aggodalommal töltötte el a helyi sportvezetőket, ezért szervezték meg, hogy legjobb sportolóik a 21 ezer fős portugáliai településen tréningezhessenek egészen az év végéig.

A már Európában tartózkodó brazil küldöttség tagjait letesztelték, mielőtt elhagyták hazájukat, majd Portugáliában is, ahol múlt csütörtökön, pontosan egy esztendővel az olimpia rajtja előtt kezdődött meg a munka. Jelenleg 72 sportoló - úszó, cselgáncsozó, ökölvívó és tornász - és több mint 30 edző, orvos, gyúró tartózkodik Rio Maiorban, számuk viszont folyamatosan nőni fog. Összességében 16 sportág, több mint 200 képviselője edzhet majd a Lisszabon közelében fekvő településen. "Rio Maiorban egy buborékban élhetünk" - mondta Marco La Porta, a Brazil Olimpiai Bizottság elnökhelyettese. - "A sportcentrum minden dolgozója a városban él, ami nagy biztonságot jelent sportolóinknak. Brazíliában lehetetlen megmondani, hogy ki találkozott közvetlenül a vírussal."

A sportvezető elárulta, hogy minden ember után naponta 70 dollárt fizetnek Rio Maiornak. Ebben az összegben tulajdonképpen minden benne van, a szállás, napi ötszöri étkezés és a sportlétesítmények használata is.