Társoldalunk:

A kapitány szerint a magyar kajak-kenusok az év nagy nyertesei lehetnek

2020.07.29. 20:13

Minden szakágban volt előrelépés a kajakosok és kenusok edzésversenyei során Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint.

A szakvezető az M1 aktuális csatornán szerdán pozitívan értékelte a május végén indult és kedden zárult sorozatot, melynek állomásain több kérdésre választ kapott, és - mint fogalmazott - "minden szakágban tudtunk egy kicsit előrébb lépni".

Külön kitért a férfi kajaknégyesre, emlékeztetett rá, tudták, hogy "tökéletes egyes versenyzőik vannak", de technikailag egységgé kellett gyúrni őket, hogy közelebb tudjanak majd kerülni a nemzetközi szinten kimagasló két négyeshez, a némethez és a spanyolhoz. Ahogy a korábbi tesztversenyeken, úgy kedden is megközelíthetetlen volt a Kuli István, Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor alkotta csapat.

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányaFotó: Csudai Sándor - Origo

Arra a felvetésre, hogy sikerült-e a legtökéletesebb összeállítást megtalálni, Hüttner úgy reagált, ezt a kijelentést akkor lehet majd megtenni, ha az augusztus végi országos bajnokságon vagy a szeptemberi, szegedi világkupán tesztelni tudják a négyest. Megismételte: az volt a cél, hogy egységgé gyúrják és technikailag összecsiszolják a versenyzőket, "mert ez volt eddig a gátja annak, hogy előrébb lépjenek".

"Most olyan állapotban vannak, hogy már csak a formaidőzítés kell. Ha a csúcsformában a technika is összejön, és kapunk egy kiváló időt is, akkor azt mondom, hogy ez tökéletesen sikerült" - tette hozzá.

A kapitány megemlítette, hogy a férfiaknál párosban, kajakban és kenuban is a működőképes egységeket keresték, amelyek közül a kiválasztottak felveszik majd a versenyt a jövő évi, szegedi pótkvalifikáción, mert itt még hiányoznak olimpiai kvóták. Mint emlékeztetett rá, férfi kajakban már csak egy kvóta kell, azt egyesben 200-on vagy párosban 1000-en lehet majd begyűjteni, kenuban viszont egy sincs. Utóbbira kitérve kiemelte az egyesben végig remeklő Bodonyi Andrást és a párosban veretlen Adolf Balázs, Fejes Dániel kettőst.

Hüttner örült annak, hogy az utolsó versenyen a női kajakosok is tesztelték magukat. Azzal kapcsolatban, hogy az edzésverseny-sorozat a célok elérését teljes mértékben kiszolgálta-e, azt mondta: ha minden kvótát megszerzünk és a négyes is tökéletesen fog szerepelni, akkor azt gondolom, hogy ennek az évnek nagy nyertesei lehetünk".

Hüttner szerint az augusztus 24. és 26. között Szolnokon sorra kerülő magyar bajnokság az utóbbi évek legerősebbje lesz, mert mint mondta, a versenyzők 98 százaléka indul, nem lesz olimpiák, világbajnokságok után tapasztalható formahanyatlás, több résztvevőnek pedig létkérdés, hogy jól szerepeljen.