Társoldalunk:

Rekordszámú nevezés az evezős országos bajnokságon

2020.07.29. 14:38

A magyar evezős válogatott minden tagja elindul a szerdától vasárnapig tartó országos bajnokságon a szegedi Maty-éren, amelyre rekordszámú 1258 nevezés érkezett 3380 beülővel.

Szierer János szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta: a tavaly könnyűsúlyú egypárban világbajnoki ezüstérmes, valamint Európa-bajnoki aranyérmes Galambos Péternek egy hónappal ezelőtt megsérült a válla, így ezúttal egypárban csak a saját számára koncentrál, a normál súlyúak között nem indul. Pedig az elmúlt három ob-n utóbbiban is legyőzhetetlennek bizonyult. "Az ob-nak a válogatottak szempontjából nincs tétje, ők azon kizárólag a klubjukért és a saját presztízsük, önbizalmuk megóvásáért küzdenek. Két hét múlva lesz az Eb-válogató, nekik ott kell majd a legjobbnak lenniük. Mivel időben közel vagyunk ahhoz a megmérettetéshez, a válogatottaknak fő versenyszámukban illik nyerniük az ob-n. Különösen azoknak, akik egyébként is a hazai mezőny előtt járnak" - mondta a szakember. Hozzátette: szövetségi kapitányként számára az egypárban nyújtott teljesítmények jelentenek kiindulásai alapot a válogatottak formáját illetően, de még a párosoknál is kialakulhatnak izgalmas, színvonalas csaták. A kvartetteknél, illetve különösen a nyolcasoknál viszont már annyira szét vannak szórva a válogatottnál, valamint a korosztályos nemzeti keretekben számításba vett versenyzők az ob-n, hogy azokban nagyon vegyes kép alakulhat ki.

A koronavírus-járvány nemcsak a versenyszezon programját írta át - bár az ob csupán két hetet csúszott -, hanem jelentősen befolyásolta a sportolók felkészülését is. A kapitány szerint azonban a felnőttek, különösen a válogatottak esetében ez mostanra már nem jelent semmilyen hátrányt.
"A felnőtteknél rövidebb kihagyások voltak csupán, mert ők megtalálták a módját annak, hogy edzésben maradjanak. A fiatalabb korosztályok tagjait érzékenyebben érintette ez a dolog. Közülük többen rövidebb-hosszabb időre teljesen leálltak, és emiatt még mindig nem érték utol teljesen önmagukat" - közölte Szierer János.

Krémer Eszter - aki 2018-ban Sándor-Polivka Dórával kettesben egyetemi világbajnokságot és Európa-bajnokságot is nyert - elmondta: az ob programja miatt egyéni céljait háttérbe kellett szorítania a klub érdekei miatt. Így egypárban ezúttal nem indul, és a számára szokásos ob-programot vállalja, ami esetében négy számot jelent. "Célom természetesen megnyerni mind a négy számot. Kettesben illik megvédeni a címünket, kétpárban azonban már szoros versenyre van kilátás. Négyesben új felállásban indulunk, így ott a riválisok teljesítménye mellett a sajátunkat is kíváncsian várjuk, míg négypárban más egység a favorit, ott tőlünk nagy bravúrra lenne szükség a győzelemhez" - nyilatkozta.
Krémer Eszter kiemelte: az ob jó teszt lesz a válogató előtt, amelyen egyelőre még nem végleges, hogy milyen számban indul. "A legutóbbi nagy mezőnyt felvonultató viadal a tavalyi ob volt szeptemberben. Azóta csak az egypárok számára kiírt válogatón indultam el, ahol második helyen végeztem. Persze, amilyen hónapok vannak mögöttünk, örülnünk kell annak is, hogy egyáltalán elindult a szezon, és már legalább versenyezhetünk" - mondta a válogatott evezős, aki tavasszal, amikor a járványhelyzet miatt bezártak a vízitelepek és a konditermek, a szövetség közösségi oldalán heti rendszerességgel jelentkezett be videón, majd tartott edzéseket azoknak, akiknek életterük döntően az otthonukba korlátozódott.

Az ob-n mind a négy napon rendeznek döntőket, a felnőtteknél ezúttal is 23 számban hirdetnek győztest. A legtöbb nevezés - 15-15 - férfi egypárban és női kettesben érkezett, de a férfi nyolcasoknál is 12 egység jelezte részvételét. Az ob-n a hagyományoknak megfelelően ezúttal is lesznek egyetemi, amatőr, valamint túraversenyek.