Vágólapra másolva!
Kevés úszásból és munkából, inkább pihenésből álló felkészülés után újra meglepett mindenkit Milák Kristóf, aki most már az olimpiát illetően is mer merészebb álmokat szőni. A 200 méteres férfi pilllangóúszás világcsúcstartója a Nemzeti Sportnak adott interjút.

Van egy ember az úszósportban, akivel akkor is beszélget, ha máshoz hozzá sem szól, akinek a társaságában szinte mindig mosolyog, akinek a tanácsait szívesen veszi.
Csaba bá.

Igen, Sós Csaba szövetségi kapitány. Mióta ismeri őt, miért éppen vele ilyen nyitott?
Évek óta ismerem, közelebbről is. Már nagyban készültem a 2016-os hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságra, amikor a fia, Dani hozzánk, vagyis Érdre igazolt. Vele nagyon jó barátok lettünk, sokat voltam náluk, és mindig nagy vendégszeretettel fogadtak – nemcsak Csaba bá, hanem a felesége is. A kapitány azóta figyel, tudja, látja, hogy mit csinálok, érti azt is, mi miért történik, ráadásul ott, Hódmezővásárhelyen még inkább kiszemelt magának, azóta pedig megmaradt mentoromnak.

Ő volt az, aki a 2018-as országos bajnokság után azt mondta, világcsúcsot fog úszni kétszáz pillangón.
Volt is a kijelentéséből egy kis kavarodás, mert sokan azt hitték, már abban az évben sikerül, pedig úgy fogalmazott, hogy megúszhatom a világrekordot. Nem tévedett.

Milák Kristóf a világcsúcsa után Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Négy nemzet versenyen viszont még őt is meglepte. Tudtuk, hogy feldobja a téthelyzet, de hogy egy kisebb viadalon is így történik...
Ilyen típus vagyok, szeretek versenyezni. Azért nem volt ez olyan könnyű, mint ahogy kívülről látszott, rendesen oda kellett tennem magam – mentálisan és testileg egyaránt. Jobb úgy pihenőre menni, hogy jókat úsztam, hogy ki is úsztam magam, így még jobban esik a semmittevés, édesebb lesz a tiltott gyümölcs.

Két éve megállapodtunk, hogy nem emlegetjük Tokiót és a lehetséges négy aranyérmet, de a teljesítményét látva muszáj újra szóba hozni.
Most már látom is az értelmét.

Végre! Azt tudja, hogy a mentora is valami hasonlóról beszélt a Margitszigeten?
Az alapok megvannak, a részleteket viszont magamnak kell megoldanom. Úgy vagyok vele, mondhat, gondolhat bárki bármit, megpróbálhat elfogadtatni velem akármit, én elindulok egy általam választott úton, és azokkal a módszerekkel szeretnék dolgozni, amelyeket én jónak gondolok. Egyértelműen úgy gondolom, sőt, tudom is, hogy van bennem potenciál – másban is. Érzem.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.