Vágólapra másolva!
A vitorlázó Berecz Zsombor az utolsó pillanatig kőkeményen készült a 2020-as tokiói olimpiára, egészen addig, amíg biztossá nem vált, hogy idén nem rendezik meg az ötkarikás játékokat. A finn dingi hajóosztályban versenyző, a végső győzelemre is esélyes sportember akkor sem szeretne rajthoz állni a 2024-es játékokon, ha a hajóosztálya megmenekülne attól, hogy töröljék az olimpiai programból. Berecz Zsombornak egyetlen célja van, a 2021-es játékokon egy utolsó, nagy alakítás.

Berecz Zsombor a Balaton partján töltötte július utolsó és augusztus első napjait, pedig nem erre készült. A 2018-as világbajnoki győzelme és a tavalyi előolimpián aratott sikere után esélyesként utazott volna Tokióba, de a járvány közbeszólt.

„Eszembe jutott, hogy talán máshol kellene lennem, de gyorsan elhessegettem ezeket a gondolatokat. Rossz érzés nincs bennem, ez a plusz év mindenkit ugyanúgy megvisel. Annak nem örülök, hogy ez az egész így alakult, de annak igen, hogy így a családommal tölthettem el pár hónapot" – mondta Berecz Zsombor, aki az utolsó pillanatig edzett, csak akkor állt le, amikor megtörtént a hivatalos bejelentés az olimpia halasztásával kapcsolatban.

„Az utolsó pillanatig úgy készültem, hogy lesz idén olimpia.

Úgy látszik, mi nem kaptuk meg idejében a szükséges információkat. A halasztás napján is az olimpiára készültünk, aztán hirtelen meg kellett szervezni a hazajutásunkat. Nem lett volna értelme maradni, a vízre sem engedtek már ki senkit, végül három napon belül haza is értünk, Barcelonából kellett haza repülnünk."

Berecz Zsombor a Balatonon is készült Forrás: Szűcs Ábel

Berecz Zsombor már túltette magát azon, hogy elhalasztották az olimpiát, mint mondja, ez ellen nem tehet semmit. A halasztás pillanatában a legkeményebb munkában volt benne, ebből természetesen visszavett, de teljesen leállni nem szabad egy évvel élete legfontosabb versenye előtt.

„Jobb lenne most arra készülni, hogy hamarosan vége az olimpiának, tervezhetőbb lenne a jövőm, de így is jól telt az elmúlt időszaka az életemnek. Az, hogy nem lesz olimpia, fel sem merül bennem. Minden nap arra készülök, hogy lesz, mással egyelőre nem is vagyok hajlandó foglalkozni. Az olimpia előtti öt-hat hónapban dolgozunk a legkeményebben, ezt húzta keresztül a halasztás. Hosszabb ideig ezt a munkát nem lehet fenntartani, muszáj volt visszavennem az edzésmunkából. Aki most is teljes fordulaton pörög, az biztosan ki fog égni a játékokig. Az erőnléti edzéseket folytattam, tartom a versenysúlyom, heti egy-két alkalommal mentem ki a vízre a Balatonon, amikor jó szél fújt."

Az olimpia halasztása miatt természetesen borult a 34 éves sportoló további programja is, de könnyen lehet, hogy világversenyekkel is tud majd hangolódni a 2021-es olimpiára.

Mallorca és a Kanári-szigetek marad a felkészülés fő helyszíne Forrás: Szűcs Ábel

„Kevés olyan hajóosztály van, amelyik magának szervez versenyeket, mi pedig ebbe a kategóriába tartozunk. Most úgy tűnik, lesz Európa-bajnokság Lengyelországban szeptember elején, a világbajnokság még kérdéses, mert sok országból nem lehet beutazni Európába. A vb októberben lenne Mallorcán.

Ami még biztos, hogy a téli felkészülést ezúttal Európán belül kell megoldani, a tervek szerint Gran Canarián leszünk négy hónapot a téli időszakban,

Európán belül ott lehet majd jól készülni. A leállás után már voltam Mallorcán három hetet, nemsokára pedig következik ott egy újabb háromhetes etap. Négyen, öten készülünk ott együtt, nagyon erős csapat jött össze, a legutóbbi világbajnokságon mindenki az első tízben végzett, ennél komolyabb mezőnnyel nem is készülhetnék."

Az már korábban eldőlt, hogy a finn dingit törlik az olimpiai programból, így a mostani lenne az utolsó lehetőség Berecz Zsombor számára,

hogy szép eredményt érjen el olimpián, de elmondása szerint még van egy kis esély, hogy megmeneküljön a hajóosztálya.

„Ha minden igaz, hamarosan elnökváltás lehet a nemzetközi szövetségben. Az a korrupt vezetés, amelyik dobta ezt az osztályt, hamarosan le lesz cserélve. A másik két jelölt programjában az szerepel, hogy szeretnék megtartani a finn dingit és elengednék az új, nagyhajós ötletet. Ráadásul azzal, hogy csúszik az olimpia, nem biztos, hogy három év elég lenne ahhoz, hogy változtassanak a programon, és valóban világszínvonalú mezőny jöjjön össze a 2024-es játékokra.

nekem az a célom, hogy Tokióban érjek fel a csúcsra" – mondta Berecz Zsombor. Ha ez így lenne, azt látatlanba aláírná minden magyar sportszerető ember.

Ami a tokiói magyar vitorlásmezőnyt illeti, Berecz Zsombor mellett Érdi Mária és Vadnai Benjamin szerzett még kvótát Magyarországnak laser radial kategóriában, a szörfösök közül pedig Cholnoky Sára szerzett még indulási jogot. Érdi Mária a 2019-es előolimpián bronzérmet szerzett, nem titkolt célja, hogy az olimpián is az érmekért legyen versenyben. A vitorlás és szörfös versenyeket a Tokiótól kétórányi útra található Enosimában rendezik majd az olimpián.