A Grand Slam-döntős teniszező hazudott a CAS-nak, hogy ne tiltsák el 8 évre

TENNIS-FRA-ROLAND-GARROS Horizontal TENNIS FRENCH TENNIS OPEN FINAL MEN'S WINNER PERSON-SPORT PLAYER TROPHY PRIZEGIVING PRESIDENT SOCCER PLAYER SIDE BY SIDE ATTITUDE LOSER CEREMONY
(L to R) Argentinian Mariano Puerta, Christian Bimes, president of the French Tennis Federation, Spanish Rafael Nadal, and French football player Zinedine Zidane are pictured after the men's final match of the tennis French Open at Roland Garros, 05 June 2005 in Paris. Nadal won 6-7(6) 6-3 6-1 7-5. AFP PHOTO JACK GUEZ (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
A már visszavonult egykori klasszis argentin teniszező, Mariano Puerta egy interjúban elismerte, hogy annak idején hazudott a Nemzetközi Sportdöntő-bíróság (CAS) előtt, hogy elkerülje a karrierje végét jelentő nyolcéves eltiltást.

A most 41 éves Puertának többször is meggyűlt a baja a doppingszerekkel. 2003-ban kétévre eltiltották, miután klenbuterolt mutattak ki a leadott mintájában. Végül csak kilenc hónapra kellett felhagynia a tenisszel. Visszatérve azonban remek formában volt, és 2005-ben egészen a Roland Garros döntőjéig menetelt, ahol csak Rafael Nadaltól kapott ki. Ez volt Puerte karrierjének egyetlen GS-fináléja.

Mariano Puerta (balról az első) a 2005-ös Roland Garros-döntő után a győztes Rafael Nadal és a világ- és Európa-bajnok futballsztár, Zinedine Zidane társaságában Forrás: AFP/Jack Guez

Az év decemberében azonban ismét eltiltották, miután a párizsi döntő után leadott mintájában etilefrint mutattak ki. Visszaesőként a lehető legsúlyosabb, nyolc évre szóló eltiltást szabta ki rá az ATP, ami egyet jelentett volna az akkor 26 éves játékos karrierjének a végével. Puerta fellebbezett, az ügy a CAS elé került, ahol elmondta, hogy véletlenül ivott bele a felesége kulacsába, aki a menstruációs görcsök enyhítésére alkalmas alkalmas gyógyszert szedett, és ennek a hatóanyagát mutathatták ki nála. A CAS elfogadta a védekezést, és Puerta csak két év eltiltást kapott.

Csakhogy az egykori éljátékos (a Garros után egészen a 9. helyig jutott az ATP ranglistáján)

most elárulta, hogy mindebből egy szó sem volt igaz, azaz hazudott a sportdöntő-bíróság előtt.

A mesét az ügyvédje, a 2014-ben meghalt Eduardo Moliné O'Connor találta ki, mert tudta, hogy nem tudnák másik hihető sztorival előállni.

"A védekezésünk hazugság volt. A pályán semmilyen előnyöm nem származott ebből, és nem akarok hazugságban élni tovább. Nem tudtunk mit tenni. Azokat a tablettákat valahol vettük, már fogalmam sincs, hol... mindenesetre nem legális úton. Az ügyvédem pedig úgy gondolta, hogy nem lenne jó ötlet, ha ezt elmondanánk" – mondta Puerta.