Társoldalunk:

Van Aert nyerte az idény első klasszikus egynapos kerékpárversenyét

2020.08.08. 21:21

Wout van Aert nyerte a Milánó-Sanremo viadalt, az idei elsőt az öt legnagyobb egynapos országúti kerékpáros verseny, a Monumentumok közül.

111. Milánó-Sanremót eredetileg március 21-én rendezték volna, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. A dátum mellett a viadal útvonala is a szokásostól eltérő volt az idén, mivel tizenhárom polgármester nem járult hozzá, hogy a mezőny áthaladjon az általa irányított településen.

A 35 fokos melegben rendezett, 305 kilométer hosszú szombati viadalon az utolsó emelkedő tetején ketten tudtak elszakadni a főmezőnytől: a Jumbo-Visma 25 esztendős belga versenyzője, valamint a címvédő, francia Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), utóbbi korábban technikai probléma és kerékpárcsere miatt kénytelen volt visszazárkózni a bolyhoz. Bár kettősük nem tudott jelentős előnyt kialakítani, az öt-tíz másodperc között ingadozó különbség elégnek bizonyult a nagy sebességgel megérkező peloton előtt.

A belga Wout van Aert elképesztő formában vanForrás: AFP/Marco Bertorello

Van Aert végül a nézők nélkül rendezett befutón fél keréknyivel előzte meg Alaphilippe-et, ezzel pályafutása során először diadalmaskodott Monumentumon. Van Aert egy hét alatt második nagy győzelmét aratta azt követően, hogy megnyerte a pandémia okozta kényszerszünet utáni első World Tour-viadalt, a Strade Bianche-t múlt szombaton, majd szerdán harmadik lett a Milánó-Torinón.

Harmadikként az ausztrál Michael Matthews (Sunweb) ért célba a 7 óra 16 perces versenyen.