Kozák Luca egyéni csúcsot ért el Finnországban

Kozák Luca valószínűleg bokaszalag-szakadást szenvedett, nem indulhat a döntőben
Vágólapra másolva!
Kozák Luca 12.83 másodperces egyéni csúccsal harmadik helyen végzett női 100 méter gáton a finnországi Paavo Nurmi Játékok elnevezésű atlétikai versenyen.

A debreceni sprinter szombaton 100 síkon és gáton is magyar bajnoki címet szerzett Budapesten. A keddi turkui verseny elődöntőjében úgy tűnt, kicsit megviselte az ob és az utazás, mivel önmagához képest visszafogottabban futott, igaz, 13.03 mp-es idejével és harmadik helyével így is biztosan került döntőbe. A fináléban lényegesen jobban kapott lábra mint egy órával korábban, féltávtól pedig kiváló ritmusban vette a gátakat, így a 12.68 mp-es idővel célba érő holland Nadine Visser, illetve a 12.79-cel második olasz Luminosa Bogliolo mögött harmadik helyen végzett. Kozák idei legjobbján hét, egyéni csúcsán pedig három századot faragott, egyúttal a 12.84 másodperces olimpiai szintidőnél is jobbat futott, ugyanakkor a kvalifikációs időszak korábbi felfüggesztése miatt ezzel még nem biztosította helyét a jövő évre halasztott tokiói játékokra.

A verseny másik három magyarja is jól szerepelt. A világbajnoki kilencedik gerelyhajító, Rivasz-Tóth Norbert jó sorozatot produkált, s harmadikra elért 82,22 méteres eredményével negyedik helyet szerezte meg, egyben közel másfél méterrel javította meg idei legjobbját (80,97 m). A számot a németek 2017-es vb-győztese, Johannes Vetter nyerte kiemelkedő, 91,49 méteres dobással, amivel toronymagasan vezeti a világranglistát. Női távolugrásban Farkas Petra 6,34, Nguyen Anasztázia pedig 6,33 métert ugrott, amivel előbbi negyedik, utóbbi ötödik lett. A brit Jazmin Sawyers 6,54 méterrel végzett az élen, ami megegyezik Vaszi Tünde 1997-ben felállított versenycsúcsával.

A Paavo Nurmi Játékokon a férfi gerely mellett férfi diszkoszvetésben és 110 méter gáton született kiemelkedő eredmény: előbbiben a vb-címvédő svéd Daniel Stahl - a viadal honlapja szerint - 69,23 méterrel győzött, utóbbiban pedig a brit Andy Pozzi 13.17 másodperccel diadalmaskodott.