Hazaszállítják a hatalmasat bukó kerékpárost

NCOV CORONAVIRUS COVID-19 WIELRENNEN CYCLISME CYCLING
Dutch Fabio Jakobsen of Deceuninck - Quick-Step pictured in action during a training session in the Flemish Ardennes, Wednesday 17 June 2020, in Zottegem. With the phase three of the deconfinement, pro cycling teams are back to training. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN
Vágólapra másolva!
Hazaszállítják a holland bajnok Fabio Jakobsent, akinek kedvezően alakul az állapota azt követően, hogy egy hete súlyos balesetet szenvedett a lengyel országúti kerékpáros körverseny szerdai nyitószakaszán.

- számolt be csapata, a Deceuninck - Quick-Step.

Fabio Jakobsen a súlyos sérülései ellenére könnyen lehet, hogy visszatérhet a jövőben Forrás: BELGA via AFP/David Stockman

A Slaski és Katowice közötti közel 196 kilométeres etap hajrájához érkezve, miközben a sprinterek harcoltak a győzelemért, a holland Dylan Groenewegen mintegy 75 kilométer/órás sebességnél nem hagyott elég helyet a kordonok mellett a hátulról érkező honfitársának, aki több kordont és egy ott álló útvonalbiztosítót felborítva az út mellé zuhant. Jakobsent súlyos, életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter szállította kórházba, ahol megműtötték a koponyáját és az arcát.

A 23 esztendős kerékpáros arcának minden csontja eltört, az összes fogát elvesztette és két napig mesterséges kómában tartották.

A sosnowieci Szent Barbara kórház igazgatója két nappal a baleset után bizakodását fejezte ki, hogy Jakobsen képes lesz visszatérni a versenysporthoz. Egyetértett ezzel a csapatorvos is, aki hétfőn úgy fogalmazott: "nehéz és fáradságos" időszak áll a bringás előtt, akinek az evés és ivás is kihívás lesz, ám a baleset súlyosságát figyelembe véve jó állapotban van.

A szakaszsikert a győztes Groenewegen kizárása után a zsűri Jakobsennek ítélte. A holland bajnok sprinter tavaly két szakaszt nyert a Vuelta a Espanán, és idén is jó formában tekert: a világjárvány miatt kialakult kényszerszünet előtt nyert szakaszt a valenciai és algarvei körversenyen, majd egy belga egynapos viadalon is ő lett a legjobb.