A két legnagyobb esélyes is feladta a Tour de France felvezetőversenyét

Daniel Martínez kerékpár
Team Education First rider Colombia's Daniel Martinez celebrates his overall leader's yellow jersey on the podium at the end of the fifth stage of the 72nd edition of the Criterium du Dauphine cycling race, 153 km between Megeve and Megeve on August 16, 2020. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A kolumbiai Daniel Martínez nyerte a Critérium du Dapuhiné kerékpárversenyt. A Tour de France-erősségű mezőnyben a viadalt feladni kényszerült Egan Bernal és Primoz Roglic is.

A verseny öt, egyaránt hegyi befutóval véget érő szakaszból állt, vagyis egy elég jó képet kaphattunk arról, hogy mire számíthatunk majd az augusztus 29-én kezdődő Tour de France-on.

A két, egyaránt világválogatottnak is beillő csapat közül a Jumbo-Visma akarata érvényesült, vagyis nem az elmúlt évtizedben a francia körversenyt Sky néven uraló Ineos diktálta a tempót. Ez mindenféleképpen jó jel a Tour előtt.

A Dauphiné két favoritja is ebből a két együttesből érkezett. Az Ineos három korábbi Tour-győztessel állt rajthoz az Alpokban: Chris Froome és Geraint Thomas ezúttal a Tour-címvédő Egan Bernalt segítette csak. A Jumbo az elmúlt időszakban többnaposokon szinte verhetetlen Primoz Roglicot jelölte ki első emberének.

Nagy meglepetésre egyikük sem tudta befejezni a versenyt. Bernal hátsérülés miatt már a 3. szakaszt követően feladta, Roglic az utolsó etap előtt döntött úgy, hogy hiába vezet összetettben, szombaton elszenvedett bukása miatt nem lenne jó ötlet rajthoz állni a zárószakaszon.

Daniel Martínez nyerte a Tour de France egyik legfontosabb felvezetőversenyét Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A versenyt így a 24 éves Daniel Martínez nyerte, akinek ez volt pályafutása eddigi legnagyobb sikere. Mögötte két francia, Thibaut Pinot és Guillaume Martín zárt a dobogón összetettben, de biztató formát mutatott szűk két hétten a legrangosabb háromhetes előtt Tadej Pogacar, Miguel Ángel López, Richie Porte és Mikel Landa is.