Az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó szerint a Liu fivérek a világ legjobbjai

Liu Shaolin Sándor Liu Shaoang short track rövidpályás-gyorskorcsolya
Hungary's Sandor Liu Shaolin (L) and Shaoang Liu celebrate after the 1500 meter finals of the European Short Track Championships in Dordrecht, on January 12, 2019. (Photo by Vincent Jannink / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Arianna Fontana szerint a világ két leggyorsabb rövidpályás-gyorskorcsolyázója Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, ez pedig nagy szerepet játszott abban a döntésében, hogy a magyarokkal készül fel a 2022-es, pekingi téli olimpiára.

"Nekem nagyon fontos, hogy ilyen klasszisokkal edzhessek együtt. Mindannyiunknak az a célja, hogy fejlődjünk, erősödjünk, és legfőképp nyerjünk. Számomra ez a környezet rendkívül ösztönző, motiváló" - mondta a magyar testvérpárhoz hasonlóan olimpiai bajnok sportoló, aki arról is beszélt, hogy nem volt teljesen ismeretlen számára a közeg, mert tavaly nyáron már néhány hetet együtt töltött a magyar válogatottal, amikor az az olaszországi Courmayeurban edzőtáborozott.

Arianna Fontana is a magyar csapattal folytatja a felkészülést Forrás: Sputnik via AFP/Ramil Sitdikov

A 30 éves gyorskorcsolyázó szerint ennek megfelelően könnyen és gyorsan sikerült beilleszkednie, illetve kifejezetten jól érzik magukat a magyar fővárosban Anthony Lobellóval, aki férje és egyben edzője is. Utóbbi az MTI-nek adott közös interjúban elárulta,

az is szerepet játszott a döntésben, hogy fantasztikus edzői stáb segíti a magyar csapat munkáját,

a kínai Csang Csing (Lina) és Bánhidi Ákos mellett pedig külön kiemelte dél-koreai születésű Dzse Szu Csunt, aki versenyzőként az ő edzője volt.
Fontana kifejtette, Olaszországban nem voltak adottak a feltételek számára, így mindenképpen másik országban kellett folytatnia a munkát.

- jelentette ki a világ egyik legjobb női rövidpályás-gyorskorcsolyázója.
"Az olaszok elvesztették, a magyarok viszont megnyerték edzőpartnernek Ariannát" - fűzte hozzá Lobello. Fontana a magyar női csapatról úgy vélekedett, hogy rendkívül fiatal, így óriási fejlődési lehetőség van benne.

Fontana nem zárta ki annak lehetőségét, hogy keretbe foglalja pályafutását, első olimpiája a 2006-os, torinói játékok volt és az utolsó, hatodik a 2026-os milánói, cortinai lehet, de mint hozzátette, egyelőre kizárólag Pekingre koncentrál.
"Ha azon túl leszünk, kezdődhet az álmodozás" - mondta Fontana, aki phjongcshangi diadala után egy évet kihagyott, majd tavaly tért vissza.

Nem Fontana az első kiváló rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki úgy döntött, hogy a magyarokkal készül, tavaly a szintén olimpiai bajnok orosz Szemjon Jelisztratov edzett a válogatottal állandó jelleggel. Az olasz sztár elárulta, vele nem egyeztetett a döntése előtt, mert a versenyekről és a tavalyi edzőtáborból ismerte a magyarokat, viszont olyan tapasztalt honfitársainak kikérte a véleményét, mint az úszó Federica Pellegrini és az országúti kerékpáros Elia Viviani.

Fontana a 2018-as, phjongcshangi olimpián a női 500 méteres számot nyerte meg, emellett két ezüst- és öt bronzérme van a 2006-os, torinói játékok óta. Egyetlen világbajnoki címét 2015-ben 1500 méteren érdemelte ki, de további 12 alkalommal állhatott dobogóra. A kontinensviadalokról több mint húsz aranyérme van.