Társoldalunk:

Semenya elveszítette a nemzetközi Sportdöntőbíróság elleni perét

2020.09.08. 21:31

A Svájci Szövetségi Bíróság elutasította Caster Semenya keresetét, melyet az atléta a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavalyi ítélete ellen indított.

A női 800 méter kétszeres olimpiai bajnoka a bíróságnál a CAS azon döntésének hatályon kívül helyezését szerette volna elérni, mellyel a sportdöntőbíróság helyben hagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) nők tesztoszteronszintjére vonatkozó szigorú szabályozását.

A WA 2018-ban határozott úgy, hogy 400, 800 és 1500 méteren nem indulhatnak olyan női versenyzők, akiknek magas a tesztoszteronszintjük, csak ha gyógyszerekkel korlátozzák annak mértékét. Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

Semenya elveszítette a nemzetközi Sportdöntőbíróság elleni perétForrás: AFP/Olivier Morin

A mostani bírósági döntés azt jelenti, hogy a dél-afrikai sztár 2012 és 2016 után jövőre nem nyerheti meg sorozatban harmadszor is a női 800 méter olimpiai aranyérmét, mivel már két éve jelezte, hogy nem hajlandó gyógyszereket szedni.

A kétkörös távon háromszoros világbajnok Semenya idén már igyekezett alkalmazkodni az új helyzethez és jelezte, hogy 200 méteren szeretne kijutni a tokiói játékokra.