Fehérorosz-japán döntő lesz a nőknél a US Openen

2020 US Open - Day 11 SPORT TENNIS grand slam us open tennis championships
NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 10: Victoria Azarenka (R) of Belarus talks with Serena Williams (L) of the United States after winning their Women's Singles semifinal match on Day Eleven of the 2020 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 10, 2020 in the Queens borough of New York City. Matthew Stockman/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A fehérorosz Viktorija Azarenka és a negyedik helyen kiemelt japán Oszaka Naomi játssza a női egyes döntőjét az amerikai nyílt teniszbajnokságon. Férfi párosban a brazil Bruno Soares és a horvát Mate Pavic duója diadalmaskodott.

Azarenka a hatszoros New York-i bajnok amerikai Serena Williams ellen nyert a csütörtöki elődöntőben – utóbbinak így ismét nem sikerül megszereznie 24. Grand Slam-sikerét egyesben –, míg Oszaka a torna egyik meglepetésemberét, az ugyancsak amerikai Jennifer Bradyt búcsúztatta.

A pályafutása 20. US Openjén szereplő, 38 éves Serena Williams pedig remekül kezdte a volt világelsők csatáját, a szintén édesanya Azarenka mindössze egy játékot tudott nyerni az első szettben. Ezután azonban a 31 éves fehérorosz már egyszer sem veszítette el az adogatójátékát, Williamset viszont a második játszmában kétszer is, a harmadikban pedig egyszer brékelte, ezzel övé lett a győzelem.

A US Open előtt, ugyancsak New Yorkban rendezett versenyen diadalmaskodó Azarenka GS-tornán most először tudta legyőzni Serena Williamst. Huszonháromszor játszottak, és a fehérorosz játékos mindössze ötödször nyert. "Remélem, hogy minden anyukát inspirálni tudunk, hogy kövessék az álmaikat."

"Természetesen csalódott vagyok, de mindent megtettem, amit tudtam. Talán nem nyomtam eléggé a gázpedált" – értékelt a vesztes, aki ezzel

újabb esélyt szalasztott el arra, hogy beállítsa az ausztrál Margaret Court 24 GS-győzelemből álló rekordját.

Serena Williams a 2017-es Australian Open óta nem tudott diadalmaskodni a négy nagy torna egyikén sem.

Azarenka és a finálé másik résztvevője, a US Open 2018-as bajnoka, Oszaka Naomi is karrierje harmadik GS-trófeáját szerezheti meg a szombati döntőben. Előbbi 2012-ben és 2013-ban az Australian Opent nyerte meg, utóbbi pedig a két évvel ezelőtti New York-i siker mellett tavaly Melbourne-ben nyert.

Férfi párosban már bajnokot avattak csütörtökön, a brazil Bruno Soares és a horvát Mate Pavic duója két szettben legyőzte a nyolcadik helyen kiemelt Nikola Mektic, Wesley Koolhof horvát, holland kettőst. Bár mindkét győztes nyert már korábban párosban GS-viadalt, közösen ez az első sikerük ilyen rangos tornán.

Eredmények:
női egyes, elődöntő:
Azarenka (fehérorosz)-S. Williams (amerikai, 3.) 1:6, 6:3, 6:3
Oszaka (japán, 4.)-Brady (amerikai, 28.) 7:6 (7-1), 3:6, 6:3

férfi páros, döntő:
Bruno Soares, Mate Pavic (brazil, horvát)–Nikola Mektic, Wesley Koolhof (horvát, holland, 8.) 7:5, 6:3