Társoldalunk:

Egyszerűsítési intézkedésekről tárgyalnak a tokiói olimpia kapcsán

2020.09.15. 15:23

Bent Flyvbjerg, az oxfordi Said Business School óriásberuházásokkal foglalkozó professzora felszólította Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét, hogy tegyék feszesebbé a jövő nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékok költségvetését.

Az oxfordi intézmény azt javasolja, kötelezni kellene a NOB-ot, hogy fedezze a tíz százalékát annak az összegnek, amennyivel a szervezők túllépik a tervezett költségvetést.

"Jelenleg csekély az összhang a költségcsökkentések ösztönzése és a költségekkel kapcsolatos döntések között" - idézi az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portál.

A költségvetés feszesebbé tételére szólított fel egy szakértőForrás: AFP/Charly Triballeau

Flyvbjerg professzor a Bachhoz írt levelében leszögezte, hogy csak az olimpia közvetlen, sporttal és szervezéssel kapcsolatos költségeit tanulmányozzák, a város, a régió és az ország infrastrukturális fejlesztéseinek anyagi hátterét nem.

A szakember felidézte a Los Angeles-i polgármester, Eric Garcetti szavait, aki szerint a legtöbb város soha többé nem érdeklődik az olimpiarendezés iránt, hacsak nincs olyan vezetése, amely hajlandó eladósodni, vagy kifizetni a hozzájárulást. Ráadásul Garcetti mindezt a koronavírus-járvány előtt mondta, azóta pedig még nagyobb a nyomás a városvezetőkön, hogy takarékoskodjanak.

"Reméljük, a NOB képes lesz újra vonzóvá tenni az ötkarikás játékokat a leendő házigazdák számára, nem utolsósorban azáltal, hogy hozzájárul a költségek hatékony csökkentéséhez és a költségtúllépésekhez. Véleményünk szerint ennek évekkel ezelőtt meg kellett volna történnie, de jobb későn, mint soha" - írta az Oxfordi Egyetem professzora.

Muto Tosiro, a 2020-as tokiói nyári olimpia szervezőbizottságának vezérigazgatója részt vesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának ülésén 2020. szeptember 15-énForrás: MTI/EPA/AFP pool/Nogi Kazuhiro

A szervezőbizottság ügyvezető igazgatója, Muto Tosiro visszautasította, hogy a tokiói olimpia már a halasztás miatt felvetődő többletköltségek előtt a legdrágább lett volna a sporttörténelemben.

A NOB korábban azt közölte, hogy a halasztás körülbelül 800 millió dollárba kerül a szervezet számára, a japán szervezők azonban még nem közöltek hivatalos becslést.

A szervezőbizottság legutóbbi - tavaly decemberi - költségvetése 12,6 milliárd dollár volt, az Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint azonban ez az összeg a halasztás előtt valójában 15,84 milliárd dollár volt.

Muto hangsúlyozta, hogy a költségcsökkentés érdekében a napokban is olyan egyszerűsítési intézkedésekről tárgyalnak, amelyek a következő olimpiai játékok házigazdái számára is hasznosak lehetnek majd.