Szenzációs kolumbiai győzelem a Tour de France királyszakaszán - videó

kerékpár Tour de France Miguel Ángel López
Team Astana rider Colombia's Miguel Angel Lopez celebrates as he crosses the finish line atop the Loze pass (Col de la Loze) at the end of the 17th stage of the 107th edition of the Tour de France cycling race, 170 km between Grenoble and Meribel, on September 16, 2020. (Photo by BENOIT TESSIER / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A kolumbiai Miguel Ángel López nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát, amelyen a szlovén Primoz Roglic növelte előnyét összetettben többi riválisa előtt.

A címvédő Egan Bernal a szakasz előtt feladta a versenyt, 152 kerékpáros állt rajthoz szerdán Grenoble-ben, hogy nekivágjon a 170 kilométeres etapnak, amely alatt egy gyorsasági részhajrá után két kiemelt kategóriás emelkedő várt a mezőnyre. Előbb a közel 2000 méter magas Col de la Madeleine - 17,1 kilométer, 8,4 százalékos átlagmeredekség -, majd hosszú lejtmenet után a Méribel Col de la Loze, ahol a 21,5 kilométer hosszú, 7,8 százalékos emelkedő végén 2304 méter magasan volt a hegyi befutó.

A királyetapon az utolsó 9 kilométerre a szökésből egyedül a tavaly Giro d'Italia-győztes Richard Carapaz maradt elöl, őt követte az esélyesek Bahrain-McLaren vezette csoportja. A záró 3 kilométerre ötfősre csökkent üldözőcsoport befogta a keddi etapon második ecuadori bringást, Miguel Ángel López támadott, míg a sárga trikós Roglic leszakította legfőbb riválisát és honfitársát, Tadej Pogacart.

Az élete első Tourján szereplő Lópeznek nagyon feküdt a komoly tengerszint feletti magasság, így ő diadalmaskodott az idei francia körverseny legmagasabb hegyén, a legnehezebb emelkedők közé sorolt Méribel Col de la Loze-on. A második helyet Roglic szerezte meg, így az összetett harmadik helyére lépő kolumbiait leszámítva minden riválisával szemben növelte előnyét. A fehér trikós Pogacar fél percet kapott.

A 26 éves Miguel Ángel López nyerte az idei Tour de France királyetapját Forrás: AFP/Benoit Tessier

Az összetettben Pogacar 57 másodpercre, López 1:26 percre követi Roglicot.

Mindenki más három perc fölötti hátránnyal rendelkezik a csütörtöki szakasz előtt, amelyen a Méribel és La Roche-sur-Foron közötti 175 kilométer megtétele vár a mezőnyre. A versenyzők összesen 3470 kilométert tekernek, amíg vasárnap célba érnek a párizsi Champs-Élysées-n.

Tour de France, 17. szakasz, Grenoble-Méribel Col de la Loze, 170 km, hegyi befutó:
1. Miguel Ángel López (kolumbiai, Asztana) 4:49:08 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 15 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 30 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Roglic 74:56:04 óra
2. Pogacar 57 másodperc hátrány
3. López 1:26 perc hátrány

A francia körversenyt a koronavírus-járvány miatt rendezik a nyár közepe helyett szokatlan időpontban, de még így is az idei első háromhetes viadal, mivel a szintén halasztott, általában májusi Giro d'Italia csak októberben lesz, és azt követi, részben átfedéssel a Vuelta a Espana.