Társoldalunk:

Szenzáció: Tadej Pogacar az utolsó pillanatban vette át a sárga trikót a Tour de France-on

2020.09.19. 18:52

Tadej Pogacar nyerte a Tour de France utolsó előtti szakaszát, amivel az összetettben is átvette a vezetést. A 21 éves szlovén ezzel minden idők második legfiatalabb sárga trikósa lett a legrangosabb háromhetes kerékpárverseny történetében.

A 21 éves szlovén versenyző fantasztikusan ment a szombati egyéni időfutamon, aminek utolsó kilométerei a La Planche de Belles Filles emelkedőn voltak. Pogacar a 36,2 kilométeres etapot 57 másodperces hátrányból kezdte meg honfitársával, a Touron a 9. szakasz óta az összetett első helyén álló Primoz Rogliccsal szemben, mégis a maga javára tudta fordítani a versenyt.

Tadej Pogacar lett minden idők második legfiatalabb Tour-győzteseForrás: AFP/Marco Bertorello

Roglic nem számít rossz időfutammenőnek, pályafutása korábbi részében kilenc alkalommal is tudott nyerni ebben a versenyszámban, valamint egy világbajnoki ezüstérme is van. Ez csak tovább emeli azt, amit a két nap híján 22 éves Pogacar csinált: közel két percet adott Roglicnak, és a szakaszt is megnyerte.

Mivel az utolsó, 21. szakaszon már csak egy sprintbefutó lesz Párizsban, ezért 99%-os biztossággal kijelenthető, hogy Tadej Pogacar minden idők második legfiatalabb sárga trikósa a Tour de France történetében. Ha ez nem lenne elég, ő lett az első a legrangosabb háromhetes körverseny 107 éves történetében, aki a sárga trikó mellett a legjobb 25 éven aluli fiatalnak járó fehér trikót, valamint a legjobb hegyimenőt illető pöttyös trikót is felveheti ugyanazon a Touron.

Nem csak az összetett első helyén történt változás: az időfutamot a harmadik helyen megkezdő Miguel Ángel López nagyon rosszul ment, így végül leszorult a dobogóról. A két szlovén mögött a 35 éves Richie Porte állhat majd fel a pódiumra Párizsban vasárnap.

Tour de France, 20. szakasz, Lure-La Planche des Belles Filles, 36,2 km, egyéni időfutam:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 55:55 perc
2. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) 1:21 perc hátrány
3. Richie Porte (ausztrál, Trek-Segafredo) 1:21 p h.
...5. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:56 p h.
Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 84:26:33 óra
2. Roglic 59 mp hátrány
3. Porte 3:30 perc h.