Szenzáció: Tadej Pogacar az utolsó pillanatban vette át a sárga trikót a Tour de France-on

kerékpár Tadej Pogacar Tour de France
Team UAE Emirates rider Slovenia's Tadej Pogacar wearing the best young's white jersey crosses the finish line at the end of the 20th stage of the 107th edition of the Tour de France cycling race, a time trial of 36 km between Lure and La Planche des Belles Filles, on September 19, 2020. (Photo by Marco Bertorello / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Tadej Pogacar nyerte a Tour de France utolsó előtti szakaszát, amivel az összetettben is átvette a vezetést. A 21 éves szlovén ezzel minden idők második legfiatalabb sárga trikósa lett a legrangosabb háromhetes kerékpárverseny történetében.

A 21 éves szlovén versenyző fantasztikusan ment a szombati egyéni időfutamon, aminek utolsó kilométerei a La Planche de Belles Filles emelkedőn voltak. Pogacar a 36,2 kilométeres etapot 57 másodperces hátrányból kezdte meg honfitársával, a Touron a 9. szakasz óta az összetett első helyén álló Primoz Rogliccsal szemben, mégis a maga javára tudta fordítani a versenyt.

Tadej Pogacar lett minden idők második legfiatalabb Tour-győztese Forrás: AFP/Marco Bertorello

Roglic nem számít rossz időfutammenőnek, pályafutása korábbi részében kilenc alkalommal is tudott nyerni ebben a versenyszámban, valamint egy világbajnoki ezüstérme is van. Ez csak tovább emeli azt, amit a két nap híján 22 éves Pogacar csinált: közel két percet adott Roglicnak, és a szakaszt is megnyerte.

Mivel az utolsó, 21. szakaszon már csak egy sprintbefutó lesz Párizsban, ezért 99%-os biztossággal kijelenthető, hogy

Tadej Pogacar minden idők második legfiatalabb sárga trikósa a Tour de France történetében.

Ha ez nem lenne elég, ő lett az első a legrangosabb háromhetes körverseny 107 éves történetében, aki a sárga trikó mellett a legjobb 25 éven aluli fiatalnak járó fehér trikót, valamint a legjobb hegyimenőt illető pöttyös trikót is felveheti ugyanazon a Touron.

Nem csak az összetett első helyén történt változás: az időfutamot a harmadik helyen megkezdő Miguel Ángel López nagyon rosszul ment, így végül leszorult a dobogóról. A két szlovén mögött a 35 éves Richie Porte állhat majd fel a pódiumra Párizsban vasárnap.

Tour de France, 20. szakasz, Lure-La Planche des Belles Filles, 36,2 km, egyéni időfutam:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 55:55 perc
2. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) 1:21 perc hátrány
3. Richie Porte (ausztrál, Trek-Segafredo) 1:21 p h.
...5. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:56 p h.
Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 84:26:33 óra
2. Roglic 59 mp hátrány
3. Porte 3:30 perc h.