A Tour de France győztesét kivetítették a világ legmagasabb épületére - fotó

kerékpár Tadej Pogacar Tour de France
Team UAE Emirates rider Slovenia's Tadej Pogacar wearing the overall leader's yellow jersey celebrates on the podium after winning the 107th edition of the Tour de France cycling race, after the 21st and last stage of 122 km between Mantes-la-Jolie and Champs Elysees Paris, on September 20, 2020. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Miután vasárnap a szlovén Tadej Pogacar minden idők második legfiatalabb Tour de France-győzteseként Párizsban felállhatott a dobogó legfelső fokára, a világ másik pontján is megemlékeztek fantasztikus teljesítményéről.

Mivel csapata, az UAE az Egyesült Arab Emírségek kerékpárcsapata, ezért vasárnap este a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Khalifa is a sárga trikós sikere előtt adózott. A 828 méter magas, 163 emeletes építményre kivetítették Pogacart, valamint a csapat logóját is.

A hétfőn 22. születésnapját ünneplő szlovén nem mindennapi ajándékot kapott ezzel, de számára sokkal fontosabb lehet, hogy ő lett minden idők második legfiatalabb Tour-győztese.

Pogacar a sárga trikó mellett a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót, valamint a legjobb 25 éven aluli versenyzőként a fehér trikót is hazavihette. Utoljára a legendás Laurent Fignon volt képes három trikót megszerezni egyazon Touron, a "Professzor" becenévre hallgató francia 1983-ban tudta ezt a bravúrt végrehajtani.

Az idei versenyen kettős szlovén győzelem született, amire még nem volt példa a Tour történetében. Pogacar mögött Primoz Roglic lett a második, aki egészen a 20. szakaszig az első helyen állt. A verseny harmadik helyezettje a 35 éves ausztrál Richie Porte lett. Mindhárman először állhattak fel a dobogóra, ilyen szintén 1983-ban volt utoljára, amikor Fignon mellett Ángel Arroyo és Peter Winnen is új arcok voltak a pódiumon. Ahogyan Fignon volt az utolsó, aki újoncként sárga trikós tudott lenni, szintén az 1983-as kiírás alkalmával.