Társoldalunk:

A Tour de France győztesét kivetítették a világ legmagasabb épületére - fotó

2020.09.21. 09:30

Miután vasárnap a szlovén Tadej Pogacar minden idők második legfiatalabb Tour de France-győzteseként Párizsban felállhatott a dobogó legfelső fokára, a világ másik pontján is megemlékeztek fantasztikus teljesítményéről.

Mivel csapata, az UAE az Egyesült Arab Emírségek kerékpárcsapata, ezért vasárnap este a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Khalifa is a sárga trikós sikere előtt adózott. A 828 méter magas, 163 emeletes építményre kivetítették Pogacart, valamint a csapat logóját is.

A hétfőn 22. születésnapját ünneplő szlovén nem mindennapi ajándékot kapott ezzel, de számára sokkal fontosabb lehet, hogy ő lett minden idők második legfiatalabb Tour-győztese.

Pogacar a sárga trikó mellett a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót, valamint a legjobb 25 éven aluli versenyzőként a fehér trikót is hazavihette. Utoljára a legendás Laurent Fignon volt képes három trikót megszerezni egyazon Touron, a "Professzor" becenévre hallgató francia 1983-ban tudta ezt a bravúrt végrehajtani.

Az idei versenyen kettős szlovén győzelem született, amire még nem volt példa a Tour történetében. Pogacar mögött Primoz Roglic lett a második, aki egészen a 20. szakaszig az első helyen állt. A verseny harmadik helyezettje a 35 éves ausztrál Richie Porte lett. Mindhárman először állhattak fel a dobogóra, ilyen szintén 1983-ban volt utoljára, amikor Fignon mellett Ángel Arroyo és Peter Winnen is új arcok voltak a pódiumon. Ahogyan Fignon volt az utolsó, aki újoncként sárga trikós tudott lenni, szintén az 1983-as kiírás alkalmával.