Társoldalunk:

A Tour de France győztesével is összemérheti erejét a legjobb magyar országúti kerékpáros

2020.09.23. 11:02

Rendhagyó módon csak a felnőttek versenyeznek majd a csütörtökön kezdődő imolai országúti kerékpáros világbajnokságon.

A vb-t eredetileg a svájci Aigle-Martignyben rendezték volna, ám a szervezők a járványügyi intézkedések miatt nem tudnák ott lebonyolítani a viadalt, amelynek így vasárnapig a Bologna közelében fekvő város ad otthont. A vb programja a pandémia miatt a szokásosnál rövidebb lesz, csak felnőtt férfi, illetve női időfutamra és mezőnyversenyre kerül sor. A férfiak és a nők mezőnyversenyének útvonala megegyezik: előbbiek kilenc, utóbbiak pedig öt kört tesznek majd meg a 28,8 kilométeres pályán. A két emelkedőt tartalmazó útvonalon a férfiak 258,2 kilométert tekernek és közel 5000 méter szintkülönbséget küzdenek le, a nőkre 143 kilométer és mintegy 2800 méter szintkülönbség vár.

A mezőnyversenyben egyik nemben sem lesz ott a címvédő: a férfiaknál a dán Mads Pedersennek nem fekszik az olaszországi verseny útvonala, míg a nőknél a holland Annemiek van Vleuten a múlt héten bukott a női Girón, megsérült a csuklója.

Az időfutamban viszont indulnak a tavalyi győztesek, így az ausztrál Rohan Dennis és amerikai Chloé Dygert Owen is megvédheti címét a megszokottnál rövidebb, 31,7 kilométeres, 200 méter szintkülönbséget tartalmazó egyenkénti indítású viadalon.

A négyből három versenyszámban lesz magyar résztvevő: Peák Barnabás és Filutás Viktor az időfutamban érdekelt, míg Valter Attila, illetve Vas Kata Blanka révén mindkét nem mezőnyversenyében indul magyar bringás.

A verseny helyszínére szerdán utazó Dér Zsolt szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta: miután idén sem junior, sem U23-as viadalt nem rendeznek, így a magyar fiataloknak a felnőttek között kell bizonyítaniuk.

Mint mondta, a férfi időfutamban magas, 50 kilométeres óránkénti átlagsebesség várható a győztestől, így már jónak számítana, ha a számban magyar bajnok Peák megközelítené ezt a tempót, amelyhez hasonlóval diadalmaskodott az ob-n. A mezőnyversenyben magyar bajnok, a székely körversenyen negyedik Filutás pedig első vb-jére készül.

Peák a közösségi oldalán osztott meg egy történetet arról, ahogy gyermekkori példaképe, Fernando Alonso hosszú időn át tartotta maga mögött a 2005-ös imolai Forma-1-es futamon Michael Schumachert, így már csak a helyszín is plusz motivációt jelent a számára. Elvárásként önmaga felé az időfutam tökéletes teljesítését tűzte ki. Mint mondta, szeretne jól menni, és az elmúlt időszakban jó formában is érezte magát.

A férfi mezőnyverseny kapcsán is azt mondta a szövetségi kapitány, hogy nehéz jósolni, hiszen a Tour de Hongrie-n győztes Valter Attilának ilyen hosszú versenye még nem volt. Dér Zsolt úgy fogalmazott: a magyar körversenyen Valter megmutatta, hogy erős és jól fel tud menni egy nehéz hegyen, viszont itt más lesz a pálya karakterisztikája, kilencszer kell teljesíteni a két emelkedőt.

Valter Attila a Tour de Hongrie megnyerésével jelezte, hogy nagyszerű formában vanForrás: Vanik Zoltán, Tour de Hongrie

A végső sikerre esélyesek között megemlítette a Tour de France-on diadalmaskodó szlovén Tadej Pogacart, a francia körversenyen második szlovén Primoz Roglicot, vagy épp a belga Wout van Aertot, de nem tartaná meglepetésnek a 2017-es győztes holland Tom Dumoulin vagy a francia Julian Alaphilippe sikerét, vagy akár a 2018-as világbajnok Alejandro Valverde győzelmét sem a "rövid, brutális" emelkedőkön.

A női mezőnyversenyben az országút mellett hegyikerékpárban és terepkerékpárban (cyclocross) is remeklő, előbbi két számban friss magyar bajnok 19 éves Vas Kata Blankától a legjobb húszba kerülésre is lehet esély Dér Zsolt szerint.

Vas az MTI megkeresésére elmondta: élete legjobb formájában van, ugyanakkor nehéz versenyre számít a felnőtt mezőnyben. Célként a viadal befejezését tűzte ki maga elé. Kifejtette: igyekszik végig figyelni a helyezkedésre és a koncentráció fenntartására, mivel nem szokott ilyen hosszú távokat tekerni.

A vb programja:
csütörtök: női időfutam, 31,7 km
péntek: férfi időfutam, 31,7 km (Peák Barnabás, Filutás Viktor)
szombat: női mezőnyverseny, 143 km (Vas Kata Blanka)
vasárnap: férfi mezőnyverseny, 258,2 km (Valter Attila)