Csak negatív koronavírusteszttel léphetnek be Japánba az olimpiára érkező sportolók

koronavírus, vírus, járvány, maszk, védőfelszerelés, Zágráb, Horvátország, teszt, tesztelés
A medical worker wearing protective equipment puts on gloves at a drive-through COVID-19 test centre on August 27, 2020, in Zagreb. - Croatia recorded its highest number of daily coronavirus infections on August 26 as a tricky summer tourism season brings a resurgence of COVID-19 to the Adriatic country. The nation of 4.2 million braved the first few months of the pandemic without strict lockdown measures, recording less than 100 cases daily for several months and then almost no new infections by mid-May. But new cases have spiked since Croatia opened its borders to tourists for the summer season, hitting more than 200 daily in late August and a record 358 on August 26. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Az országba lépéskor tesztelésen kell majd átesniük a jövő nyári tokiói olimpiára érkező sportolóknak a szervezők szerdán kiadott intézkedéstervezete szerint.

A koronavírus-járvány miatt alkotott biztonsági intézkedések alapján karanténra nem kötelezik majd a külföldről érkezőket, viszont nem csupán a belépés előtt, hanem az elutazásukat megelőzően is ellenőrzik majd a vendégeket.

A szervező bizottság tervezete szerint a hazai sportolókra és a Japánban élő külföldiekre is vonatkoznak majd a szabályok, melyek részletes kidolgozása jelenleg is zajlik.

A teszteléseken túl a tervezet utazási korlátozásokat is tartalmaz:

a nyári játékokon résztvevőknek vélhetően tilos lesz majd bizonyos városokba és területekre látogatniuk.

A távol-keleti szigetország eddig eredményesen védekezett a járvány ellen, "mindössze" közel 80 ezren fertőzödtek meg, a halálos áldozatok száma pedig 1500 körül van.

A koronavírus elleni intézkedésekkel egy akciócsoport foglalkozik, aminek tagjai a japán kormányból, a tokiói városvezetésből, valamint az olimpiai és paralimpiai játékok szervezőbizottságából kerültek ki, jelenleg is vizsgálja a lehetséges intézkedéseket és forgatókönyveket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az olimpiát jövő június 23. és augusztus 8. között meg tudják rendezni a japán fővárosban. A paralimpiát a tervek szerint augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik.