Vágólapra másolva!
2020. szeptember 27-én, vasárnap tartja tisztújító közgyűlését a Magyar Úszó Szövetség. A jelenlegi elnök, az 1980-as moszkvai olimpia bajnoka, Wladár Sándor újra indul a posztért. Kihívója a Győrben élő utánpótlás szövetségi edző, Petrov Iván lesz. Wladár Sándor 2017 óta, azaz három éve vezeti a MÚSZ-t. Bár a jelenlegi elnöknek és elnökségnek még két évig tartana a mandátuma, mégis az előrehozott tisztújítás mellett döntöttek.

Miért gondolták azt, hogy előrehozzák a tisztújítást? Hiszen semmi és senki sem kötelezte önöket erre, még két évig nyugodtan dolgozhatnának.
Amikor 2017 szeptemberében átvettem a szövetség vezetését, a MÚSZ-nak nem volt jó híre, zavaros időszakot tudott maga mögött.

Mostanra eljutottunk oda, hogy rendet csináltunk a Magyar Úszó Szövetségben, miközben az eredményeinkre ugyanúgy büszkék lehetünk. Megalakítottuk a Sportolói Bizottságot, létrejött a sportág olimpiai bajnokainak testülete, amelybe minden ötkarikás aranyérmest sikerült behozni. Tudjuk, hogy mindent lehetne jobban csinálni, ezt a munkát is.

Wladár Sándor újabb ciklusra készül, ő az egyik jelölt a Magyar Úszó Szövetség elnöki posztjára Forrás: Koncz Márton

Hogy miért hoztuk előre akkor az elnökválasztást?

Ehhez idő kell – és akkor még nem szóltam a 2027-es budapesti vizes világbajnokságról, amely szintén rengeteg feladatot ad nekünk. Az elnökválasztás előrehozásával időt nyerünk – egészen pontosan három évet.

Nem lehetséges, hogy most jött el az az idő, amikor már olyan állapotban van a szövetség, hogy az elnöki poszt másnak is vonzó lehet? 2017-ben ez egészen biztosan nem volt így.
Van abban valami, amit feszeget. Nézze, az elmúlt három évben senki sem mondta azt, hogy valamit rosszul csinálnánk, hogy baj van. Mindenkinek más az indítéka, ez a mostani elnökválasztás esetében is így van. 2017-ben nem önjelöltként kerültem ebbe a székbe, hanem többen felkértek erre a feladatra. Most is úgy érzem, hogy rengetegen támogatnak.

A Magyar Úszó Szövetség 2017. szeptember 24-én választotta meg elnöknek Wladár Sándort (a képen középen), mellette balra az olimpiai bajnok Darnyi Tamás Foto: Csudai Sándor - Origo

Most sem tekintem magam önjelöltnek. Azért indulok el újra, hogy a következő időszakban 37 új tanmedence épülhessen az országban, hogy az úszást megfelelően képzett oktatók tanítsák, hogy a magunk szerény eszközeivel hozzájáruljunk egy egészséges társadalom kialakításához. Ezek mind-mind hosszú távú programok.

Soha senkinek nem beszéltem erről, de akkoriban komoly fenyegetéseket is kaptam. Mindig azt mondtam, hogy a sport világában három dolognak nincs helye: a csalásnak, a hazugságnak és a doppingnak. Tehát tényleg a becsületes játék az egyetlen út. Én most is becsületesen és nyíltan harcolok. Az ellenfelemre pedig nem fogok sarat dobálni.

Azért ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy nem ön az egyedüli jelölt. Mennyire lepte meg Petrov Iván indulása?
Meglepett. Miként meglepett az utóbbi napok sárdobálása is, de ezt a kesztyűt nem fogom most felvenni. A tagság el fogja dönteni, kire adja a szavazatát. Annyit azért megjegyeznék, hogy Petrov Iván egy utánpótlás szövetségi edző – és nem szövetségi kapitány, ahogyan azt több helyen lehetett olvasni. Nem lehet kapitány, mert ezt a tisztségét a Magyar Edzők Társasága visszavonta tőle, mégpedig azért, mert Petrovnak nem volt meg az ehhez szükséges iskolai végzettsége. De ennél mélyebben nem szeretnék az üzengetésbe belemenni. Vasárnap minden eldől majd. Annyit azért mindenképpen szeretnék elmondani, hogy

A szövetség jól működik, ilyen figyelmet szinte soha nem kaptunk, mint ezekben az időkben.

Milák Kristóf (balra) és Hosszú Katinka - a magyar úszósport két legnagyobb csillaga Forrás: Origo

Engem az emberek újra megismernek – akárcsak 1980-ban, a moszkvai olimpia után. De nagyon jó érzés, hogy Milák Kristófnak aranyérmet adhatok át egy világbajnokságon.

Megtiszteltetés, hogy Kapás Boglárka, vagy Kenderesi Tamás a thaiföldi edzőtáborból az éjszaka közepén felhív és tőlem kér segítséget. Természetesen felmértem az esélyeket, úgy érzem, hogy mindent megtettem azért, hogy tiszta lelkiismerettel álljak a tagság elé. A kormányzat támogatását bírja a MÚSZ. Az új elnökségbe szeretném behozni Szita Károlyt, aki a Megyei Jogú Városok Szövetségének az elnöke, az úszás nagy szerelmese. Nem véletlenül rendeztünk már országos bajnokságot Kaposváron. Azt nem tudom, hogy Petrov Ivánnak milyen céljai vannak, de érdeklődéssel várom a közgyűlést.

A koronavírus-járvány árnyékában hogyan alakul a magyar és a nemzetközi úszósport élete az elkövetkezendő időszakban?
Az első és legfontosabb dátum 2020. november 8. lesz. Budapesten ekkor rendezik a LEN, vagyis az Európai Úszó Liga tisztújító közgyűlését, amelyen dr. Szabó Tünde alelnöknek és BÜRO-tagnak is kandidál.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki a LEN alelnökének kandidál Forrás: MTI/Balázs Attila

Az államtitkár asszonyt magam jelöltem ide, számunkra óriási siker lesz, ha megválasztják.

A sportdiplomácia után jöjjön a sport: 2021-ben Budapesten Európa-bajnokságot rendezünk, 2021 júliusában pedig következik az olimpia.

Egészen biztos ebben? Mi történik akkor, ha a világjárvány miatt nem lehet ezeket az eseményeket megtartani?
Az maga lenne a tragédia. Éppen ezért tőlem egészen biztosan nem fog olyat hallani, hogy nem lesz Eb, vagy elmarad az olimpia – ezt nem a kincstári optimizmus mondatja velem, egyszerűen hiszek abban, hogy a világ addigra legyőzni a vírust, vagy megtanulunk úgy együtt élni vele, hogy ezeket az eseményeket biztonságosan meg lehessen rendezni. Éppen ezért mi a budapesti Eb-re és annak megrendezésére készülünk.

Wladár Sándor nyugalmat szeretne a sportágon belül Forrás: Koncz Márton

Felállítottuk a stratégiai szervező bizottságot, amelynek társelnöke dr. Fürjes Balázs lett, amelynek tagja Szabó Tünde, az NSK főigazgatója, Kovács Norbert, vagy éppen Menczer Tamás külügyi államtitkár. Az esemény kapcsán kiírtuk a megfelelő közbeszerzéseket, igyekszünk mindent átláthatóan csinálni. Ami az olimpiát illeti, én 1984-ben tanúja voltam annak, hogy mit jelent, ha egy olimpiát bojkottálnak.

Vannak-e a magyar úszósportnak olyan tehetségei, akiket ma még nem ismerünk, de akikből olyan sikeres sportolók lehetnek, mint Hosszú Katinka, vagy Milák Kristóf?
Vannak. Két nevet mondok. Az egyik Zombori Gábor, aki junior világbajnok és a sportág egyik legnagyobb tehetsége. Az ő története különösen érdekes. Zombori a Budafóka sportolója, de szerették volna más klubba csábítani.

Meg kellett ezt tenni, mert a versenyző érdeke volt a legfontosabb.

A junior világbajnok Zombori Gábor a magyar úszósport egyik nagy ígérete Forrás: Magyar Úszó Szövetség

A másik ilyen talentum Kós Hubert, aki a COVID-járvány tavaszi hulláma utáni első nemzetközi eseményen, a budapesti Négy Nemzet úszóversenyen rúgta be az ajtót. Kós a 400 és a 200 vegyesen is olyan időt úszott, amellyel bejelentkezett a tokiói olimpiára.

Kósról egyébként két évvel ezelőtt leírtam, hogy ő lehet az új Milák Kristóf.

A Magyar Úszó Szövetség utánpótlás-nevelő programjai szerencsére úgy működnek, hogy a nagy számok alapján mindig felbukkan egy-egy nagy tehetség. Ne feledje, hogy 2027-ben Budapesten vizes-világbajnokságot rendezünk, márpedig addigra fel kell építeni egy erős, éremesélyes úszókból álló magyar válogatottat.

Megbánta-e azt, hogy 2017-ben a szövetség elnöke lett?
Nem bántam meg, de ugyanonnan újra már nem kezdeném el ezt a munkát. Az elnökséget életfeladatnak tekintem. Olyan ez, mint az olimpiai felkészülés. Ha nem lettem volna olimpiai bajnok, hülyeség lett volna annyit úszni. Így vagyok most az elnöki feladatokkal is. Amikor majd befejezem, úgy akarok az egészből kilépni, hogy megérte ez az egész.

Gondolja meg, van 140 tagszervezetünk és 5000 versenyzőnk. Ezt koordinálja a MÚSZ csapata, amely nélkül már régen elsüllyedtünk volna.

Mekkora csalódás lesz, ha mégsem választják meg vasárnap elnöknek?
Kezdetben biztosan bántani fog, lesz bennem tüske, talán sírni is fogok. De ha mindent megteszel az életben, és mégsem sikerül, akkor soha nem tehetsz magadnak szemrehányást. Az olimpiai bajnok, Gyurta Dániel azt írta, hogy 2019-ben az összes versenyzőnek csodálatosan sikerült a felkészülése, hogy a sportágat nyugalom vette körül, hogy mindenki a feladataira tudott koncentrálni.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Wladár Sándort, a Magyar Úszó Szövetség elnökét az országházban 2017. november 14-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Ez alapvetően senkinek nem lehet az érdeke. Ha mégis így történne, gratulálnék az ellenfelemnek, de tudnám azt is, hogy egyszer majd megint jönnie kellene valakinek, aki nyugalmat és biztonságot ad ennek a sportágnak.

Petrov Iván: Nem Wladár Sándor ellen indulok

Az elnöki posztra kandidáló Petrov Iván a Nemzeti Sportnak nyilatkozott. Azt mondta: nem Wladár Sándor ellen indul vasárnap. "A Magyar Úszószövetség tagságából többen felhívtak, mert meglepődtek azon az augusztus végi elnökségi döntésen, hogy noha még lenne két évük, a tisztújításról határoztak. Az elnökjelölt az is elmondta, hogy megválasztása esetén mindenképpen kinevezne a szövetségbe egy főtitkárt. "Emellett az elnöki javadalmazás terhére visszaállítanám a kilenc régiókoordinátori posztot, és az úszósport rendszerében markánsan megjeleníteném azt a tömeget, amelyik most láthatatlan. Megválasztásom esetén, ha a programpontok megvalósítása érdemben nem indul meg tizenkét hónapon belül, lemondok a tisztségemről." - mondta a Nemzeti Sportnak Petrov.
A teljes interjút itt olvashatja.