Társoldalunk:

A sportolók nem kerülnének karanténba a jövő évi olimpia alatt

2020.09.25. 14:51

A jövő év nyarára halasztott tokiói olimpia szervezőbizottsága azt javasolja, hogy 10-15 százalékkal csökkentsék a játékokra érkező külföldi küldöttségek tagjainak létszámát és ugyanilyen arányban korlátozzák a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tisztviselőinek jelenlétét.

Az indítvány része annak a biztonsági intézkedéscsomagnak, amelyet a koronavírus-járvány miatt a szervezők a japán kormánnyal és a NOB-bal együttműködve alakítanak ki, és amely decemberre ölthet végleges formát.
A Kyodo hírügynökség pénteki jelentése szerint a szervezőbizottság a hivatalos vendégsereg létszámának erős korlátozásával nemcsak a vírus terjedésének kockázatát akarja csökkenteni, hanem mérsékelni próbálja az ötkarikás játékok késése miatt megnövekedett pénzügyi veszteségeket is. A további javaslatok között van például a sportlétesítmények takarékosabb megvilágítása és díszítése, s az olimpia nyitó- és záróünnepségére meghívandó tisztviselők számának csökkentése.

A NOB rengeteg tervvel állt elő az olimpia megrendezésével kapcsolatbanForrás: Ned Snowman/Shutterstock

Az illetékesek hét közben nyilvánosságra hozott elképzeléseinek sorában szerepel annak a lehetőségnek a megteremtése is, hogy az olimpiára érkező sportolók mentesüljenek a kéthetes karantén szükségessége alól. A versenyzőkre kötelező tesztelés vár ugyan az országba lépés és az onnan való távozás előtt is, emellett utazási korlátozásokat rendelnének el számukra Japánon belül, de karanténra nem köteleznék őket.A szervezőbizottság tervezete szerint a hazai sportolókra és a Japánban élő külföldiekre is vonatkoznak majd a szabályok, melyek részletes kidolgozása folyik. Az intézkedések a világjárvány közepette szükségesek ahhoz, hogy az olimpiát a jövő nyáron, július 23. és augusztus 8. között meg tudják rendezni a japán fővárosban.