Vágólapra másolva!
Szinte hihetetlen, hogy Rafael Nadal és Novak Djokovic már az 56. alkalommal mérkőzik meg egymással. Vasárnap minden idők egyik legjobbnak ígérkező Roland Garros döntőjének az lesz a tétje, hogy kinek lesz több Grand Slam-trófeája, mint a jelenlegi rekorder Roger Federernek.

Roger Federer jelenleg 20 Grand Slam-trófeával a vonatkozó rangsor első helyén áll. Azonban benne van, hogy két év múlva már csak a harmadik legyen a sokak által minden idők legnagyobbjának tartott svájci teniszező. A Roland Garros fináléja előtt Rafael Nadal egy, Novak Djokovic három trófeával áll Federer mögött. Jelenleg minden jel arra utal, hogy a jövőre 40. születésnapját ünneplő legenda már nem sokáig fog ebben a mutatóban az első helyen állni.

Rafael Nadal és Novak Djokovic már 56. alkalommal mérkőznek meg egymással Forrás: AFP

Federer ellen dolgozik, hogy a 34 éves Nadal, és a 33 éves Djokovic is életük formájában teniszezik, vagy legalábbis ahhoz közel. Márpedig ez a már meglévő hatalmas rutinjukkal ötvözve még mindig gyilkos kombináció az egyre inkább a közelükbe férkőző fiatalokkal szemben.

Ha más nem, akkor a világelső Stefanos Tsitsipas elleni elődöntője tökéletes példa volt arra, hogy mi emeli ki a két döntőst a többiek közül. Amellett, hogy fejben rendkívül erősek, a fizikumuk is példátlan a mezőnyben. Mindenfajta tudományos háttér nélkül is ki lehet jelenteni, hogy ez a megtörhetetlenség kettejük összesen 36 Grand Slam-trófeájából legalább 20-ban szerepet játszott.

Amikor két ilyen szikla szilárd, jó formában lévő játékos találkozik, abból általában nagyon jó mérkőzés szokott kisülni.

A világelső Djokovicot a pályán senki nem tudta legyőzni idén.

37 győzelme és öt trófeája mellett egyetlen vereségét a US Openen történt botrányának, és az annak köszönhető kizárásának köszönheti.

Október közepe van, de Novak Djokovic a pályán még nem szenvedett vereséget idén Forrás: AFP/Martin Bureau

A kérdés adott: Ki más állítaná meg a szerbet, ha nem Rafael Nadal a Roland Garros döntőjében a centerpályán? A spanyol salakkirály kedvenc pályája idén az őszies időjárás miatt nem úgy viselkedik, mint ahogyan tavasz végén-nyár elején szokott. Ezek a körülmények is Djokovicnak kedvezhetnek. Ugyanakkor ott van az is, hogy

Nadal eddig 12 döntőt játszott Párizsban, és mindegyik után győztesen hagyhatta el a pályát.

Amennyiben ezútttal is összejön ez a bravúr, az kereken a 100. megnyert mérkőzését jelentené a Roland Garroson.

Ehhez sikerrel kéne megvívnia egy olyan finálét, amin - bármennyire is szentségtörés ezt leírni, de - inkább Djokovic számít az esélyesnek. Mondjuk olyan 51%-49% arányban, vagyis tényleg megmondhatatlan, melyik oldalra fog billenni a mérleg nyelve. Eddigi 55 egymás elleni összecsapásukból 29-et Djokovic nyert, 26-ot Nadal.

Vajon meglesz-e a 13. Roland Garros trófea Rafael Nadalnak? Forrás: AFP/Thomas Samson

Az valami egészen elképesztő, és szintén a két teniszező nagyságát mutatja, hogy már 26-szor találkoztak egymással valamelyik torna döntőjében. A Garroson hétszer mérhették össze tudásukat, amiből Djokovic csak a legutóbbit tudta megnyerni, egy nem teljesen egészséges Nadal ellen, 2015-ben. A salakos Grand Slam döntőjében kétszer meccseltek, mindkét alkalommal négy szettben nyert a spanyol, ráadásul 2014-ben úgy, hogy az első szettet Djokovic nyerte.

Ezen a borításon legutóbb tavaly, Rómában mérkőztek meg, akkor Nadal egy 6:0-s szettel nyitott, Djokovic mégis egyenlíteni tudott, azonban a győzelem a spanyolé lett. Ez egy tökéletes lenyomata annak, mit várhatunk vasárnap délután 15:00-tól. Hiába játszik egyikük parádésan, a másiknak akkor is lesz esélye minimum szorossá tenni a finálét.