A sportágon belülről szüntetnék meg a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség önállóságát

81973107 Horizontal DOCUMENTATION-SELECTION SUMMER OLYMPIC GAMES MAN HIGH ANGLE WEIGHTLIFTING JOY SHOUTING LOGO
Dmitriy Klokov of Russia reacts after successful lift in the men's 105 kg weightlifting event during the 2008 Beijing Olympic Games in Beijing on August 18, 2008. AFP PHOTO/JUNG YEON-JE (Photo by JUNG YEON-JE / AFP)
Vágólapra másolva!
Tovább forrnak az indulatok a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben, miután kedden puccsszerűen leváltották a megbízott elnököt, Ursula Papandreát, és helyette korábban megbuktatott elnökkel, Aján Tamással jó barátságot ápoló thaiföldi Intarat Yodbangtoeyt nevezték ki.

A 187 tagállamból már több mint 30 azonnal tisztújító kongresszus összehívását követeli, írja az olimpiai hírekre szakosodott Insidethegames.biz oldal, hozzátéve, hogy a kezdeményezés sikeréhez a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) legalább 38 tagállam támogatására van szükség.

A brit szövetség a leghangosabb, ők az egész igazgatótanács azonnal lemondását követelik, és maguk mögött tudhatják az amerikaiakat is, ami persze édes kevés lesz, ha a közép- és dél-kelet ázsiai országok összezárnak velük szemben.

"Ha senki nem lép, akkor a súlyemelés menthetetlen károkat fog szenvedni.

Nagyon komoly veszélyben vagyunk" – mondta a kezdeményezést szintén támogató tunéziai szövetség technikai igazgatója, Ben Amor Mohamed.

A korábban doppingesetek sokaságával sújtott IWF-ben január elején robbant ki egy újabb súlyos válság, miután az ARD német tévécsatorna leadott egy dokumentumfilmet, amelyben 5,5 millió dollár eltüntetésével vádolta meg a szervezet magyar elnökét, Aján Tamást. A sportvezetőt nem sokkal később felfüggesztették, majd áprilisban le is mondott elnöki tisztségéről, azonban továbbra is napi szinten beleszólt az IWF munkájába.

A megbízott elnöknek kinevezett amerikai Ursula Papandrea nem tudta maga mögé állítani a legerősebb tagszervezeteket, ennek folyományaként pedig október 12-én a tudta és jelenléte nélkül leváltották, a helyére pedig Aján egyik hűséges emberét, a thaiföldi Intarat Yodbangtoeyt nevezték ki. Eközben a NOB kijelentette, nem látja biztosítottnak a súlyemelés jelenlétét a 2024-es párizsi olimpián, ha az IWF nem lesz képes rendezni a sorait.