Társoldalunk:

Egy héttel korábban véget vetne a Giro d'Italiának az egyik élcsapat

2020.10.16. 10:09

Az amerikai EF Pro Cycling team levélben fordult a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséghez (UCI), hogy a Giro d'Italia mezőnyében egyre szaporodó koronavírusos esetek miatt egy héttel korábban fejezzék be az olasz körversenyt.

A hét elején két, akár a végső győzelemre is esélyes versenyzőt felvonultató csapat, a belga Jumbo-Visma és az ausztrál Mitchelton-Scott is visszalépett a stábban jelentkező koronavírusos megbetegédesek miatt, utóbbi pedig már korábban elveszítette a kapitányát, Simon Yatest, aki ugyancsak pozitív tesztet adott.

Az EF szerint a rendezőknek nem kellene megvárniuk az október 25-i milánói befutót, hanem egy héttel korábban, azaz most vasárnap fejezzék be a versenyt.

Egyértelműen kompromiittálódott a buborék, és várható, hogy meg fog ugrani a koronavírusos megbetegedések száma – írták levelükben az olasz körverseny 3. és 9. szakaszát megnyerő amerikaiak.

Az EF Pro Cycling hiába kérte a Giro korábbi befejezésétForrás: BELGA via AFP/David Stockman

Az EF szerint a csapatoknál jelentkező újabb visszalépések kaotikus helyzetet fognak teremteni, és mindenki jobban járna, ha még most véget vetnének a versenynek az eddig elért eredményekből levezetett pontszámítás alapján.

Az UCI azonban határozottan elutasította az EF kezdeményezését, mondván, a szervezők határozott ígéretet tettek a buborok biztonságának fenntartására. 

Azonban nem az amerikai csapat az egyetlen, amelyik nem érzi magát biztonságban a Girón. A Lotto-Soudal belga versenyzője, Thomas De Gendt is úgy nyilatkozott, hogy a félelemtől egyáltalán nem tud a versenyzésre koncentrálni.

"Rossz irányba haladunk, és úgy tűnik, hogy a szervezők elhallgatnak bizonyos dolgokat. A versenyzők egymás között arról beszélnek, hogy egyáltalán elinduljunk-e egy-egy szakaszon" – mondta a belga, miután kiderült, hogy a versenyt biztosító rendőrök közül 17-nek lett pozitív a koronavírustesztje. A szervezők szerint azonban ők a Giro mellett futó, elektromos rásegítéssel működő kerékpároknak szervezett Giro-E versenyen dolgoznak.

Augusztus 29. és szeptember 20. között a Tour De France gond nélkül lement, senkit nem kellett hazaküldeni koronavírusos megbetegedés miatt, azonban az olaszországi események intő jelként kell szolgáljanak az október 20. és november 8. között sorra kerülő harmadik nagy, háromhetes körversenyre, a Vuelta a Espanára, amelyik a járvány által jelenleg egyik legjobban sújtott európai országban, Spanyolországban kerül majd sorra.