Társoldalunk:

A világbajnok drámai bukása a flandriai kerékpárversenyen - videó

2020.10.18. 16:48

A világbajnok Julian Alaphilippe óriási bukását hozta a flandriai kerékpáros körverseny. A kiváló sportoló egy hirtelen lelassító motorosnak ment neki és a földre zuhant.

Negyven kilométer volt hátra, amikor a világbajnok Julian Alaphilippe megtámadta az esélyesek sorát, Mathieu van der Poel tudott vele tartani, majd röviddel később felugrott kettősükre Wout van Aert, így az előzetesen a három legnagyobb esélyesnek tartott, remek formában lévő sztár vezette a versenyt. A cél előtt 35 kilométerrel a francia világbajnok nekiment egy, az út szélén váratlanul lelassító motorosnak, óriásit bukott, a kerékpárja messzire repült, ő maga pedig a jobb vállára esett, és feladni kényszerült a versenyt.

Az Antwerpen és Oudenaarde közötti, macskaköves szakaszokat tartalmazó 243,3 kilométeres távnak kilenc fokos, ködös időben vágtak neki a kerékpárosok.

A a terepkerékpárban (cyclocross) egyaránt háromszoros világbajnok holland és belga klasszis maradt elöl, egypercesre növelték előnyüket üldözőik előtt, és egymás között döntötte el az elsőség kérdését a Milánó-Sanremót idén megnyerő Van Aert, illetve az első Monumentum-sikerére hajtó Van der Poel, akinek édesapja, Adri van der Poel 1986-ban győzött a flandriai körversenyen.

A rákezdő esőben került sor a nagy vetélytársak sprintjére, amelyet Van der Poel vezetett fel, kétszáz méternél indította a hajrát, és bár Van Aert felzárkózott mellé, kevéssel a holland bringás diadalmaskodott a 104. flandriai körversenyen.

A harmadik helyet az üldözőcsoportot lesprintelve a norvég Alexander Kristoff (UAE) szerezte meg.
Az öt legnagyobb egynapos országúti kerékpáros viadal, a Monumentumok - Milánó-Sanremo, lombardiai körverseny, flandriai körverseny, Párizs-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege - közül a flandriai körverseny volt az idei negyedik, és a jövő vasárnapra kiírt Párizs-Roubaix törlése miatt az utolsó 2020-ban.

Eredmény, flandriai körverseny, Antwerpen-Oudenaarde 243,3 km:
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix)
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma)
3. Alexander Kristoff (norvég, UAE)

A 2020-as Monumentumok győztesei:
Milánó-Sanremo: Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma)
lombardiai körverseny: Jakob Fuglsang (dán, Asztana)
Liege-Bastogne-Liege: Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma)
flandriai körverseny: Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix)
A Párizs-Roubaix-t a koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg.