Vágólapra másolva!
A 2020-as év szakmai és egyéb szempontból is egyik legjobban várt mérkőzésére került sor szombaton éjszaka a las vegasi MGM grand hotelben, a vírushelyzet miatt kialakított, úgynevezett buborékban, ahol a WBA, WBO könnyűsúlyú világbajnok ukrán Vasyl Lomachenko, valamit az IBF címvédő amerikai Teofimo Lopez feszült egymásnak.

Az ütközet előtt a fogadóirodák az amatőrök között olimpiai-, világ-, és Európa-bajnoki aranyérmeket is begyűjtő, a profik táborában pedig három súlycsoportban (pehely-, nagypehely-, könnyűsúly) világbajnoki címig jutó Lomachenkot tartották favoritnak. A szakértők, szurkolók többsége is inkább az ukrán fenomén győzelmére számított.

Ehhez képest a nagy tehetségnek kikiáltott Lopez sokkal aktívabban kezdte a 12 menetre kiírt küzdelmet, míg Lomachenko önmagához képest meglepően passzív volt a találkozó első felében. A nem túl eseménydús összecsapást Lopez dominálta, és gyakorlatilag menetet sem nagyon (vagy egyáltalán nem) veszített a mérkőzés közepéig.

Teofimo Lopez legyőzte az esélyesebbnek tartott Vasyl Lomachenkót Forrás: profiboksz.hu

A 7-10. felvonásokban Lomachenko némileg magára talált, azonban ekkor már érezhető volt, hogy elúszhat számára az összecsapás, ez pedig be is következett: a rendkívül összeszedett Lopez komolyabb megingás nélkül lehozta a találkozót, amelyet végül 116-112, 119-109, 117-111 arányú, egyhangú pontozásos győzelemmel abszolvált – írja a profiboksz.hu.

A 16 profi mérkőzést követően is veretlen amerikai bunyós ezzel mindössze 23 éves vallhatja magát a könnyűsúly vitathatatlan világbajnokának, míg a 32 éves Lomachenko másodízben szenvedett vereséget profiként. Lopez Mike Tyson után pedig a második legfiatalabb bokszoló, aki egy adott súlycsoportban vitathatatlan bajnok lett.